Storskog, grenseovergang
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Storskog er en grenseovergang mellom Norge og Russland i Sør-Varanger kommune, Finnmark. Storskog ligger 20 kilometer sørøst for Kirkenes ved mellomriksveien til Russland (E105). Den russiske grensestasjonen heter Borisoglebsk.

Faktaboks

Også kjent som

Borisoglebsk

Grensestasjon

Storskog grensestasjon er Norges eneste grensepasseringssted med en stat utenfor Schengensamarbeidet, og også det eneste grensepasseringsstedet mot Russland. Det økonomiske oppsvinget i Russland siden årtusenskiftet har ført til sterk økning i trafikken over Storskog og Borisoglebsk. I 2014 var det i alt 318 135 passeringer over denne grensestasjonen.

Beboerne innenfor en sone av 30 kilometer på hver side av grensa har rett til å skaffe seg grenseboerbevis for visumfrie besøk.

Norske og russiske myndigheter har inngått flere avtaler om grensepasseringsstedet Storskog-Borisoglebsk. Avtalene fastsetter åpningstider etter gjensidig overenskomst. I dag er grensa åpen for passering mellom klokka sju om morgenen og ni om kvelden. Russland og Norge har forpliktet seg til å informere hverandre om bygge- og ombyggingsprosjekter på grensepasseringsstedet og samordne planer for dette.

Høsten 2015 var det en betydelig økning av flyktninger som kommer til Norge over Storskog grensestasjon i forbindelse med flyktningekrisen i Middelhavet, se Norges asylsituasjon fra 2015. En ny økning skjedde i forbindelse med Ukraina-krigen fra 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg