Gaissene er et fjellmassiv i Troms og Finnmark fylke. Fjellene utgjør en nesten sammenhengende mur av høye, bratte fjell som skiller fjordbotnene i Laksefjorden og Porsangen fra Finnmarksvidda.

Faktaboks

Etymologi
av samisk gaisa, ‘spiss fjelltopp’
Også kjent som

Gáisene

Høye fjell

Den høyeste av Gaissene er Čohkarašša på 1139 meter over havet, som ligger i Porsanger kommune sørvest for Porsangen, og er et av Finnmarks høyeste fjell. Vuorji på 1024 meter over havet er også kjent, Karasjoks høyeste fjell, på grensen til Porsanger. Dessuten finnes Rásttigáisá på 1066 meter over havet på grensen mellom kommunene Tana og Lebesby og høyeste fjell i begge kommuner. Lakselva, som munner ut i Porsangen, bryter gjennom Gaissene.

Geologi

Gaissene er dannet ved at de eokambriske lag, sparagmitt, er skjøvet opp på grunnfjellet. Lagene, som er meget motstandsdyktige mot erosjon, ligger for det meste horisontalt, og toppene utgjør ofte isolerte kjegler. Sparagmitten ble dannet i Varangeristiden. Se artikkel om platetektonikk.

Navn

Navnet kommer av samisk gaisa, 'spiss fjelltopp'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg