lomvi

Lomvi

av . Begrenset gjenbruk

Lomvi

av . Begrenset gjenbruk

Lomvi, varianten ringvi til venstre. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Lomvi av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse
Lomvi til venstre. Ringlomvi eller ringvi, til høyre på bildet, er en variant med hvit ring rundt øyet og videre en kort stripe bakover, som opptrer i et antall av ca. 10–20 % i norske fuglefjell.
Lomvi (Uria aalge) av . CC BY SA 3.0

Lomvi, fugleart i alkefamilien. Svart og hvit som en alke, men med spisst nebb (dialektnavn: spyde m.fl.). Vekt 600–1000 g, vel så tung som alke. Kan som alke ikke stå på oppreiste ben, men sitter på hele tarsen. Hekker i større eller mindre kolonier i fuglefjell i tempererte og arktiske områder rundt hele den nordlige halvkule, i Europa sør til Portugal.

Faktaboks

Også kjent som
Uria aalge

Hekker her i landet fra Vestlandet og nordover. Runde utenfor Ålesund er vårt sørligste store fuglefjell med flere tusen par lomvi. Hjelmsøy vest for Nordkapp har lenge vært den største kolonien her i landet og omfattet omkring 1970 ca. 70 000 par av de 100 000 par som totalbestanden i fastlands-Norge da ble anslått til. Senere har bestanden gått betydelig ned. I 1990-årene telte den under 30 000 par, og ved inngangen til 2000-tallet er fastlandsbestanden redusert til rundt 10 000 par. På Svalbard bortsett fra Bjørnøya er lomvien svært fåtallig, mens polarlomvien dominerer. På Bjørnøya ble det registrert en dramatisk tilbakegang i antall hekkende lomvi fra 1986 til 1987. I 1986 ble hekkebestanden taksert til over 200 000 par. I 1987 var bestanden redusert med 80–90 %, men senere har den tatt seg noe opp igjen og ligger nå på rundt 100 000 par. En tilsvarende nedgang ble registrert i kolonier i Øst-Finnmark. Viktige årsaker til bestandsnedgangen er trolig matmangel og død i forbindelse med fiskeredskaper og oljeforurensning. En ny trussel, spesielt for bestandene i Finnmark, er økt temperatur i sjøvannet. Svikt i mattilgang (småfisk), som følge av temperaturøkning, har her redusert overlevelsen av lomvi.

Lomvien legger ett egg direkte på fjellhyller, ofte tett i tett. Egget ruges av begge foreldrene i ca. 32 døgn. Ungen forlater kolonien etter ca. tre uker.

Ringlomvi eller ringvi er en variant med hvit ring rundt øyet og videre en kort stripe bakover, som opptrer i et antall av ca. 10–20 % i norske fuglefjell. De fleste lomvier overvintrer langs hele norskekysten, men enkelte av våre ringmerkede fugler er gjenfunnet mot sør og vest til Nederland og Skottland. Mange lomvier ble tidligere skutt under alkejakten, særlig på sørlandskysten. Lomvi og alke ble totalfredet her i landet 1979.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg