alke

Alke (Alca torda)
Lisens: CC BY SA 3.0
Alke (Alca torda)
Lisens: CC BY SA 3.0

Alke er en fugleart i alkefamilien. Alkene har en lengde ca. 40 cm og vekt 650–900 g. Svart og hvit fjærdrakt, og liksom hos de fleste andre alkefuglene er bena festet så langt bak på kroppen at fuglen ikke kan stå på opprette ben, men må sitte på hele tarsen eller mellomfoten. Den har et kraftig nebb som er sammentrykt fra sidene og utstyrt med ekstra hornskjeder i forplantningssesongen.

Faktaboks

også kjent som:
Alca torda

Formering

Alkene legger ett egg, ofte skjult i en fjellsprekk eller bak en stein, som ruges av begge foreldre i ca. 4 uker.

Utbredelse og bestand

Alkene hekker i fuglefjell, her i landet mest i Nord-Norge, men også sørover til Rogaland. I 1993 ble også to hekkende par med unger registrert ved Lindesnes. Arten hekker på begge sider av det nordlige Atlanterhavet nord til Spitsbergen.

Totalbestand i Norge i 1995 er trolig omkring 30 000 hekkende par, men dette anslaget er svært usikkert. Verdensbestanden ligger på 500–700 000 par, hvorav hovedmengden hekker på Island og De britiske øyer. Flere tusen par hekker i Østersjøområdet. Siden den annen verdenskrig er det registrert en nedgang i bestanden i mange kolonier. Jakt og drukning i fiskegarn er trolig viktige årsaker til dette.

Benevnelse

Jegerne brukte fellesnavnet «alker» både om alke og lomvi. I distriktet Kristiansand–Mandal kalles vanlig alke for klonse eller buttnebb. I dag er alle artene i alkefamilien fredet fra jakt i Norge.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg