Alke, fugleart i alkefamilien. Lengde ca. 40 cm og vekt 650–900 g. Svart og hvit fjærdrakt, og liksom hos de fleste andre alkefuglene er bena festet så langt bak på kroppen at fuglen ikke kan stå på opprette ben, men må sitte på hele tarsen eller mellomfoten. Den har et kraftig nebb som er sammentrykt fra sidene og utstyrt med ekstra hornskjeder i forplantningssesongen.

Legger 1 egg, ofte skjult i en fjellsprekk eller bak en stein, som ruges av begge foreldre i ca. 4 uker.

Alkene hekker i fuglefjell, her i landet mest i Nord-Norge, men også sørover til Rogaland. I 1993 ble også to hekkende par med unger registrert ved Lindesnes. Arten hekker på begge sider av det nordlige Atlanterhavet nord til Bjørnøya

Totalbestand i Norge i 1995 er trolig omkring 30 000 hekkende par, men dette anslaget er svært usikkert. Verdensbestanden ligger på 500–700 000 par, hvorav hovedmengden hekker på Island og De britiske øyer. Flere tusen par hekker i Østersjøområdet. Siden den annen verdenskrig er det registrert en nedgang i bestanden i mange kolonier. Jakt og drukning i fiskegarn er trolig viktige årsaker til dette.

Jegerne bruker fellesnavnet «alker» både om alke og lomvi. I distriktet Kristiansand–Mandal kalles vanlig alke for klonse eller buttnebb.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.