Alta (tettsted)

Nordlyskatedralen er ei kirke i Alta sentrum, som ble vigslet den 10. februar 2013. Nordlyskatedralen er landemerke, turistattraksjon og kulturarena.

Artikkelstart

Alta er et tettsted i Alta kommune i Troms og Finnmark. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 9,7 km², og har 15 500 innbyggere (2020). Alta er det fjerde mest folkerike tettstedet i Troms og Finnmark (etter Tromsø, Harstad og Tromsdalen).

Faktaboks

Også kjent som

Nordlysbyen

Innbyggertall
15 500 (SSB, 2020)
Landareal
9,7 km² (SSB, 2020) km²
Tettstedsnummer
8542 Alta

Alta er administrasjonssentrum i Alta kommune og en av verdens nordligste byer. Tettstedet fikk bystatus i 2000 da Bossekop, Bukta, Elvebakken, Midtbakken og Sentrum ble innlemmet.

Skoler og universitet

I Alta finnes det viktigste skolesenteret i Finnmark, med blant annet Finnmarksfakultetet ved Universitetet i Tromsø, videregående skole og folkehøyskole.

Næringsliv og samferdsel

Mye av kommunens industri er konsentrert i og rundt byen. Det er betongvarefabrikk, flere trevarefabrikker og sagbruk, meieri, handelsgartneri og maritim service. Altaposten er lokalavis. Alta lufthavn ligger ved Vestre Elvebakken.

Kultur

I Alta sentrum ligger Storsteinen, med 600 helleristninger fra Komsakulturen 3500-1500 fvt. Nordlyskatedralen ble vigslet 10. februar 2013. Aronnesrocken er en årlig rockefestival på Aronnes.

Idrett

Nordlysbadet har 25 meter konkurransebasseng. Flerbrukshallen Finnmarkshallen er fra 1996. Finnmarksløpet arrangeres årlig med start og mål i Alta sentrum.

Sykkelrittet Arctic Race of Norway 2014 hadde målgang for 2. etappe og start for 3. etappe i Alta sentrum. Arctic Race of Norway 2018 ble avsluttet i Alta med en etappe fra Kvalsund.

Kart

Alta
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg