Seiland

Seiland sett fra Sørøysundet.

Artikkelstart

Seiland er ei berglendt øy sørvest for Hammerfest by i Hammerfest og Alta kommuner, Troms og Finnmark fylke. Øya er på 559 kvadratkilometer, den sjuende største øya på det norske fastlandet, og den sjette største øya i Troms og Finnmark.

Faktaboks

Også kjent som

Sievju

Øya har 147 innbyggere (2013). Det går fergeforbindelse fra Akkarfjord på Kvaløya til nordsiden av øya, Kjerringholmen, der fylkesvei 114 går videre til Hønsebyhamn.

Seilandøya omgis av Sørøysundet i nordvest, Straumen i nordøst, Vargsundet i sørøst og Rognsund i sørvest. Fjellene reiser seg bratt opp fra en innskåret kystlinje. Høyest er Seilandstuva på 1078 meter over havet, det høyeste fjellet i Hammerfest kommune. På Seiland ligger isbreene Nordmannsjøkelen og Seilandsjøkelen, som begge har minsket sterkt de senere år.

Olderfjorden (Leaibevuotna) danner kommunegrensa mellom Kvalsund og Alta. Fjorden strekker seg 2,5 kilometer nordvestover fra innløpet ved Olderfjordholmen (Leaibevuonsuolu). Midtfjords er den 65 meter dyp.

Øya er geologisk typeområde i Seiland-provinsen med en rekke bergarter som kan ha muligheter for økonomisk utnyttelse. På Stjernøya finnes for eksempel Nabbaren nefelinsyenitt. Området består av gneis, skifer og marmor som ble skjøvet opp under den kaledonske fjellkjedefolding. De sedimentære bergartene ble senere intrudert av magma.

Seiland nasjonalpark, som omfatter områder i begge de to kommunene, er på 316 kvadratkilometer og ble opprettet i 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Allan Krill: Seiland-provinsen som modell for litosfæren under Oslo-feltet. Norsk Geologisk Forening, Trondheim 1988.

Kommentarer (2)

skrev Anita Johnsen

Fergeforbindelsen fra Akkarfjord går til Kjerringholmen, og veien derfra går til Hønsebyhamn. Altså motsatt av hva som står i artikkelen.

skrev Svein Askheim

Da er det rettet. Takk for ditt bidrag! Mvh Svein

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg