Faktaboks

Bossekop
samisk Bossugoppi
Etymologi
‘småhvalbukt’

Bossekop

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bossugoppi, er et tettsted i Alta kommune, Finnmark. Bossekop er vokst sammen med Bukta og Elvebakken innerst i Altafjorden og utgjør siden 2000 den vestre bydelen av Alta by.

Historikk

Bossekop er en gammel markedsplass. Samer fra Kautokeino, Karasjok, Porsanger og Alta kom for å selge varer som reinsdyrkjøtt, reinsdyrskinn, ryper og skaller. Faste markedsdager var 3. mars og 1. desember. I de senere år er markedstradisjonene tatt opp igjen.

Bossekop ble rasert av tyskerne under deres tilbaketog i november 1944 og siden gjenreist. Alta kirke fra 1858 er eneste gjenstående bygning i Alta sentrum etter andre verdenskrig. Det er en langkirke i tømmer tegnet av arkitekt Stephen Henry Thomas. Kirken er Altas eldste bygning og er fredet av Riksantikvaren.

Næringsliv og kultur

Bydelen har sliperi for Altaskifer. Bossekop Ungdomslag er et idrettslag stiftet i 1912 med aktiviteter i fotball, håndball, skøyter og ski. Årlig i juni arrangeres Alta Soul & Bluesfestival på Breverudmyra med 1500 besøkere.

Kart

Bossekop
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg