Sørøya, Sállan, er ei øy i Hammerfest og Hasvik kommuner, Finnmark, vest for Hammerfest. Øya er på 816 km2 med 1100 innbyggere (2015). Sørøya er Finnmarks største og Norges fjerde største øy.

Landskapet på Sørøya er berglendt og når i sør på fjellet Komagaksla 659 meter over havet. Kysten er sterkt innskåret av en rekke fjorder som stort sett er åpnere og skjærer seg lengst inn på nordsiden. Det går en tursti over Sørøya på langs fra Fuggeln til Tarhalsen.

I vest ligger tettstedene og fiskeværene Hasvik, Breivikbotn og Sørvær, i øst er bosetningen mer spredt. Bilferge Hasvik–Øksfjord på Rv. 882. Bebyggelsen i øst har lokalbåtforbindelse med Hammerfest. Det er flyplass fra 1983 i Hasvik.

Fiske og fiskeforedling er viktigste næringsveier. Breivikbotn utenfor Sørøya kalles ofte Lille Lofoten. I Dønnesfjorden på ytter-/nordsiden av øya drives både lakse- og torskeoppdrett. Betydelig reindriftsnæring finnes med både helårsstamme og fastlandsrein på sommerbeite. Reiselivsnæringen har etter hvert fått stor betydning.

I sør er det gjort funn av tufter og graver fra steinalderen. Helleristningsfeltet Slettnes ligger ved Sørøysundet.

Krysseren Murmansk sank utenfor Sørvær julaften 1994 under tauing. Vraket var forurenset av radioaktivitet, PCB og bromerte flammehemmere. Vraket ble fjernet i 2012.

Årlig i juli arrangeres havfiskefestival på sørsiden av øya og Sørøyrocken i Sørvær.

Året gjennom Børfjord er en kortfilm fra 1991 regissert og fotografert av Morten Skallerud. Den er filmet på 65 mm-film og viser et helt år i Børfjord i løpet av 12 minutter. Kameraet ble flyttet litt dag for dag med en spesiell animasjonsteknikk som kombinererer bevegelig kamera med intervallopptak. Slik blir man tatt rundt hele fjorden tilsynelatende sømløst i løpet av det året som passerer. Filmen er tradisjonelt åpningsfilm på den årlige 70mm-festivalen på Cinemateket i Oslo.

Kortfilmen Året gjennom Børfjord vant Amandaprisen i 1991 og Grand Prix på Tammerfors kortfilmfestival i 1992. Børfjord er et fraflyttet fiskevær på Sørøya.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.