Sørøya (Finnmark)

Sørøya, Sállan, er ei øy i Hammerfest og Hasvik kommuner.
Av /Nasjonalbiblioteket.

Artikkelstart

Sørøya er ei øy i Hammerfest og Hasvik kommuner, Troms og Finnmark fylke, vest for Hammerfest. Øya er på 811 kvadratkilometer med 1100 innbyggere (2018). Sørøya er Finnmarks største og Norges fjerde største øy.

Faktaboks

Også kjent som

Sállan

Natur

Landskapet på Sørøya er berglendt og når i sør på fjellet Komagaksla 659 meter over havet. Kysten er sterkt innskåret av en rekke fjorder som stort sett er åpnere og skjærer seg lengst inn på nordsiden. Det går en tursti over Sørøya på langs fra Fuggeln til Tarhalsen.

Bebyggelse og samferdsel

I vest ligger tettstedene og fiskeværene Hasvik, Breivikbotn og Sørvær, mens i øst er bosetningen mer spredt. Det går bilferge Hasvik–Øksfjord på riksvei 882. Bebyggelsen i øst har lokalbåtforbindelse med Hammerfest. Det er flyplass fra 1983 i Hasvik.

Næringsliv

Fiske og fiskeforedling er viktigste næringsveier. Breivikbotn utenfor Sørøya kalles ofte Lille Lofoten. I Dønnesfjorden på ytter-/nordsiden av øya drives både lakse- og torskeoppdrett. Det drives ei betydelig reindriftsnæring med både helårsstamme og fastlandsrein på sommerbeite. Reiselivsnæringen har etter hvert fått stor betydning.

Kultur og historikk

I sør er det gjort funn av tufter og graver fra steinalderen. Helleristningsfeltet Slettnes ligger ved Sørøysundet.

Krysseren Murmansk sank utenfor Sørvær julaften 1994 under tauing. Vraket var forurenset av radioaktivitet, PCB og bromerte flammehemmere, og ble fjernet i 2012.

Årlig i juli arrangeres havfiskefestival på sørsiden av øya og Sørøyrocken i Sørvær.

Året gjennom Børfjord er en kortfilm fra 1991 som er regissert og fotografert av Morten Skallerud. Den er filmet på 65 millimeter-film og viser et helt år i Børfjord, et fraflyttet fiskevær på Sørøya, i løpet av tolv minutter. Kameraet ble flyttet litt dag for dag med en spesiell animasjonsteknikk som kombinerer bevegelig kamera med intervallopptak. Slik blir man tatt rundt hele fjorden tilsynelatende sømløst i løpet av det året som passerer. Filmen er tradisjonelt åpningsfilm på den årlige 70mm-festivalen på Cinemateket i Oslo. Filmen vant Amandaprisen i 1991 og Grand Prix på Tammerfors kortfilmfestival i 1992.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg