Snøhvit (petroleumsfelt)

Av .

De tre petroleumsfunnene Snøhvit, Askeladd og Albatross er bygget ut sammen, og består av fjernstyrte havbunnsinnretninger på 250–345 meters dyp. Rørledninger leder gass og kondensat til LNG-anlegg på Melkøya. Flytende gass transporteres videre med LNG-skip (LNG-anlegg og -skip innfelt).

Snøhvit
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Snøhvit, petroleumsfelt i den nordlige delen av Norskehavet (Barentshavet), cirka 140 kilometer nordvest for Hammerfest. Feltet ligger i blokkene 7120/6–9 og 7121/4, 5, 7, på 310–340 meters havdyp.

Faktaboks

Etymologi
Oppkalt etter eventyrfiguren Snøhvit. Navnet henspeiler også på at feltet ligger langt mot nord.

Snøhvit er det første petroleumsfeltet som har blitt utbygd i Barentshavet. Det ble påvist i 1984, og utbyggingsplanen (PUD) ble godkjent i 2002. Produksjonsstart var i august 2007.

Utvinnbare reserver beregnes per 2015 til 224,4 milliarder Sm³ gass, 7,7 millioner tonn NGL og 26,4 millioner Sm³ kondensat.

Operatør er Equinor.

Utbyggingen

Snøhvitprosjektet omfatter en felles utbygging av de tre funnene Snøhvit (åtte brønner og én brønn for CO2-injeksjon, se karbonfangst og -lagring), Askeladd (åtte brønner) og Albatross (fire brønner).

Utbyggingen omfatter innretninger på havbunnen med rørledninger som fører gass og kondensat til LNG-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest, der gassen blir prosessert og kondensert. Den flytende gassen transporteres med spesialbygde LNG-skip til globale mottakerterminaler som for eksempel Cove Point på den amerikanske østkysten.

Snøhvit er den første havbunnsutbyggingen hvor alle funksjoner på feltet fjernstyres fra et landanlegg. Hovedrørledningen fra Snøhvit til Melkøya ble ferdig lagt i 2005, og var på dette tidspunkt verdens lengste flerfaserørledning (143 kilometer).

Investeringer og sysselsetting

Snøhvit er det største industriprosjektet i Nord-Norge noensinne, og utbyggingen har hatt stor betydning for næringslivet i regionen. I anleggsfasen sysselsatte prosjektet inntil 1200 årsverk på Melkøya. Driften av anlegget, som gir rundt 180 faste arbeidsplasser i Hammerfestområdet, er planlagt å vare til rundt 2030.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg