LNG-anlegget på Melkøya
Av .
Snøhvit

De tre petroleumsfunnene Snøhvit, Askeladd og Albatross er bygget ut sammen, og består av fjernstyrte havbunnsinnretninger på 250–345 meters dyp. Rørledninger leder gass og kondensat til LNG-anlegg på Melkøya. Flytende gass transporteres videre med LNG-skip (LNG-anlegg og -skip innfelt).

Snøhvit
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Snøhvit er et petroleumsfelt i den nordlige delen av Norskehavet (Barentshavet), 140 kilometer nordvest for Hammerfest. Feltet ligger i blokkene 7120/6–9 og 7121/4, 5, 7, på 310–340 meters havdyp.

Faktaboks

Etymologi
Oppkalt etter eventyrfiguren Snøhvit. Navnet henspeiler også på at feltet ligger langt mot nord.

Snøhvit er det første petroleumsfeltet som har blitt utbygd i Barentshavet. Det ble påvist i 1984, og utbyggingsplanen (PUD) ble godkjent i 2002. Produksjonsstart var i august 2007.

Operatør er Equinor.

Utbygging

Snøhvitprosjektet omfatter en felles utbygging av de tre funnene Snøhvit (åtte brønner og én brønn for CO2-injeksjon, se karbonfangst og -lagring), Askeladd (åtte brønner) og Albatross (fire brønner).

Utbyggingen omfatter innretninger på havbunnen med rørledninger som fører gass og kondensat til LNG-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest, der gassen blir prosessert og kondensert. Den flytende gassen transporteres med spesialbygde LNG-skip til globale mottakerterminaler som for eksempel Cove Point på den amerikanske østkysten.

Snøhvit er den første havbunnsutbyggingen hvor alle funksjoner på feltet fjernstyres fra et landanlegg. Hovedrørledningen fra Snøhvit til Melkøya ble ferdig lagt i 2005, og var på dette tidspunkt verdens lengste flerfaserørledning (143 kilometer).

Reserver

Utvinnbare reserver beregnes per 2021 til 211,8 milliarder Sm³ gass, 8,3 millioner tonn NGL og 23,7 millioner Sm³ kondensat. Gasskompresjon planlagt fra 2028 vil øke produksjon og reserver i feltet, og vil dessuten forlenge feltets levetid. Det er beregnet at feltet kan drives frem mot 2050.

Investeringer og sysselsetting

Snøhvit er det største industriprosjektet i Nord-Norge noensinne, og utbyggingen har hatt stor betydning for næringslivet i regionen. I anleggsfasen sysselsatte prosjektet inntil 1200 årsverk på Melkøya. Driften av anlegget gir rundt 180 faste arbeidsplasser i området ved Hammerfest.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg