Kvalsundet tidevannskraftverk, tidevannskraftverkKvalsundetKvalsund kommune i Finnmark; ferdig 13. november 2003.

Kvalsundet tidevannskraftverk består at en propellturbin som er plassert på havbunnen under Kvalsund bru. Turbinen har pitchregulerte blader for å høyne virkningsgraden og kunne utnytte vannstrømmen begge veier. Installert effekt er 300 kW. Midlere årsproduksjon 0,7 GWh. Dette er Norges første tidevannskraftverk og det eneste i drift.

Per 15.08.2012 er det søkt konsesjon for bygging av et nytt tidevannskraftverk (pilotanlegg) i Kvalsundet. Dette kraftverket vil bli bygget etter et nytt prinsipp, hvor turbinene blir drevet av ca 500 seil/vingeprofiler, som samlet utnytter et strømningsareal på ca 1300 m².  Det er beregnet å skulle yte opp til 3 MW med en årlig produksjon på 8 GWh.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. oktober 2012 skrev Vegard Borgersen

Hvordan har det seg at tidevannskraftverket i Kvalsund blir beskrevet som verdens første nettilknyttede tidevannskraftverk, da dere også har en artikkel om tidevannskraftverket La Rance, som i følge artikkelen åpnet i 1966?

8. oktober 2012 svarte Knut A Rosvold

Kvalsund er nok ikke verdens første nei, men derimot Norges første. (Men jeg ser at Wikipedia også sier at Kvalsund er verdens første i sitt slag.) Har rettet det.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.