Kvalsundet tidevannskraftverk

Kvalsundet tidevannskraftverk var et tidevannskraftverk i Kvalsundet i Kvalsund kommune i Finnmark. Det sto ferdig 13. november 2003, men er senere avviklet.

Kvalsundet tidevannskraftverk bestod at en propellturbin som er plassert på havbunnen under Kvalsund bru. Turbinen hadde pitchregulerte blader for å høyne virkningsgraden og kunne utnytte vannstrømmen begge veier. Installert effekt var på 300 kW, med en beregnet årsproduksjon 0,7 GWh. Dette var Norges første forsøk med tidevannskraftverk.

Det var Hammerfest Energi, med støtte fra Statoil og andre investorer, som i flere år satset på å utvikle en egen tidevannsturbin for større dyp gjennom selskapet Hammerfest Strøm AS. Men etter ni års utvikling og testing ble prosjektet oppgitt, og konseptet og utstyret solgt til Storbritannia. Her er det meningen at det skal tas i bruk i en tidevannspark utenfor Ness of Quoys på den skotske nordøst-kysten.

Ekstern lenke

Kommentarer (2)

skrev Vegard Borgersen

Hvordan har det seg at tidevannskraftverket i Kvalsund blir beskrevet som verdens første nettilknyttede tidevannskraftverk, da dere også har en artikkel om tidevannskraftverket La Rance, som i følge artikkelen åpnet i 1966?

svarte Knut A Rosvold

Kvalsund er nok ikke verdens første nei, men derimot Norges første. (Men jeg ser at Wikipedia også sier at Kvalsund er verdens første i sitt slag.) Har rettet det.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg