Kvalsundet tidevannskraftverk, tidevannskraftverkKvalsundetKvalsund kommune i Finnmark; ferdig 13. november 2003.

Kvalsundet tidevannskraftverk består at en propellturbin som er plassert på havbunnen under Kvalsund bru. Turbinen har pitchregulerte blader for å høyne virkningsgraden og kunne utnytte vannstrømmen begge veier. Installert effekt er 300 kW. Midlere årsproduksjon 0,7 GWh. Dette er Norges første tidevannskraftverk og det eneste i drift.

Per 15.08.2012 er det søkt konsesjon for bygging av et nytt tidevannskraftverk (pilotanlegg) i Kvalsundet. Dette kraftverket vil bli bygget etter et nytt prinsipp, hvor turbinene blir drevet av ca 500 seil/vingeprofiler, som samlet utnytter et strømningsareal på ca 1300 m².  Det er beregnet å skulle yte opp til 3 MW med en årlig produksjon på 8 GWh.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. oktober 2012 skrev Vegard Borgersen

Hvordan har det seg at tidevannskraftverket i Kvalsund blir beskrevet som verdens første nettilknyttede tidevannskraftverk, da dere også har en artikkel om tidevannskraftverket La Rance, som i følge artikkelen åpnet i 1966?

8. oktober 2012 svarte Knut A Rosvold

Kvalsund er nok ikke verdens første nei, men derimot Norges første. (Men jeg ser at Wikipedia også sier at Kvalsund er verdens første i sitt slag.) Har rettet det.

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.