Elg.

Shutterstock. begrenset

Elg, to okser med bast på geviret.

Shutterstock. begrenset

Elg, partået klovdyrart i hjortefamilien. Norges største nålevende pattedyr, med en skulderhøyde opptil 2,3 meter. Vekt hos okser fra 240 til 600 (800) kilo, hos kuene 240–450 kilo. Kort og sterk kropp med høye og kraftige ben. Overleppen er lang og bred, følsom og bevegelig. Pelsen består av tett, kort ull og lange, grå dekkhår. Hannen bærer et gevir med en kraftig vannrett stilt basisstang (rosenstokk). Geviret forekommer i to typer, skovlhorn eller fjølhorn, som har en kraftig og bred plate (kalles også palmat type) og stanghorn, som er smale og stangformede (cervin type) (se også gevir og horn).

Elgen er knyttet til skogen. Om vinteren lever den av skudd, smågrener og bark av forskjellige løvtrær, einer, furu og gran; om sommeren av gress, urter og løv, med forkjærlighet for myr- og vannvegetasjon. I sommertiden kan den enkelte steder gjøre skade på åker og eng, om vinteren på skog, særlig unge furutrær.

Brunsttiden ligger stort sett i perioden 15. september til 15. oktober. Elgkua kan bli drektig første gang når den er ett og et halvt år gammel. Drektighetstiden er 9 måneder. Kalven fødes i slutten av mai eller begynnelsen av juni og patter moren til langt utover høsten. Tvillingkalver er vanlig.

Elgen forekommer nå bare i Skandinavia, Finland, det tidligere Sovjetunionen og Polen og dessuten Nord-Amerika fra Alaska sørover til de nordligste av statene i USA.

I Norge er den utbredt fra Vest-Agder oppover hele Østlandet, i enkelte strøk av Vestlandet, i Trøndelag og Nord-Norge.

Elg kan jaktes i de kommuner som åpner for elgjakt. Jakttiden for elg varierer fra kommune til kommune, men vil som regel foregå innenfor tidsrommet 10. september til 31. oktober.

Elgjakt kan drives på mange forskjellige måter: med eller uten hund, alene eller som del av et jaktlag, som drivjakt, smygjakt og som posteringsjakt. Hund kan brukes både løs og i bånd; løs, på drevet halsende hund er ikke tillatt på elgjakt. De vanligste elghundrasene er norsk elghund grå og norsk elghund svart.

Elgbestanden i Norge har i lengre tid vært i vekst. I slutten av 1930-årene ble det felt rundt 1500 dyr i året, mens det siden begynnelsen av 1990-tallet årlig har vært felt mellom 35 000 og 40 000 dyr (se jaktstatistikk i tabell, jakt). Hedmark er det fylket hvor det felles flest elg; i 2005 ble 20 prosent av skutte elger felt i Hedmark.

  • Andersen, Reidar & Bernt Erik Sæther: Elg i Norge : biologi, atferd og forvaltning, 1996, isbn 82-529-1826-3, Finn boken
  • Haagenrud, Hans: Elgjakt, 1995, isbn 82-7643-044-9, Finn boken
  • Hohle, Per & Jon Lykke, red.: Elg og elgjakt i Norge, [ny utg.], 1993, isbn 82-7643-028-7, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.