LNG-anlegget på Melkøya.
.
LNG-skip ved gassterminalen på Melkøya.

Melkøya.

Melkøya er ei øy og et industriområde i Hammerfest kommune i Finnmark. Øya ligger like nordvest for bysenteret til Hammerfest by. Øya er så og si helt dekket av et anlegg for prosessering av flytende naturgass (LNG). Anlegget heter egentlig Hammerfest LNG, men blir som regel omtalt som Melkøya eller Melkøya-anlegget. Operatør er Equinor.

Faktaboks

Også kjent som

Melkøya-anlegget, Hammerfest LNG

Gassterminal

Melkøya-anlegget tar imot naturgass fra petroleumsfeltet Snøhvit. Snøhvitfeltet omfatter en felles utbygging av de tre funnene Snøhvit, Askeladd og Albatross. Utbyggingen omfatter innretninger på havbunnen med rørledninger som fører gass og kondensat til Melkøya, der gassen blir prosessert og kondensert. Den flytende gassen transporteres med spesialbygde LNG-skip til mottakerterminaler som Cove Point på den amerikanske østkysten.

Snøhvit er verdens første havbunnsutbygging hvor alle funksjoner på feltet fjernstyres fra et landanlegg. Hovedrørledningen fra Snøhvit til Melkøya ble ferdig lagt i 2005, og er verdens lengste flerfaserørledning på 143 kilometer.

Gass fra Snøhvit ble ført til Melkøya-anlegget fra 21. august 2007. Den 28. september 2020 oppsto brann i anlegget som måtte stenges frem til mai 2022.

Gasskraftverk

Snøhvit gassprosessering på Melkøya
Snøhvit gassprosessering på Melkøya.

Anlegget på Melkøya er drevet av et gasskraftverk. Fem General Electric LM6000PD gassturbiner med varmegjenvinning produserer 229 MW kraft og 197 MW varme.

Kraftverket slipper ut 900 000 tonn karbondioksid årlig, noe som er Norges tredje største punktutslipp. Det planlegges elektrifisering av anlegget fra 2028. Eventuell CCS-utbygging kan stå ferdig på 2030-tallet.

Tunnel til Kvaløya

Melkøysundtunnelen går under Melkøysundet mellom Meland på Kvaløya og Melkøya. Tunnelen er 2316 meter lang og går 62 meter under havet. Den sto ferdig i 2003.

Kart

Melkøya
Melkøya
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg