Skogfoss kraftverk

Skogfoss kraftverk, beliggende på vestsiden av Pasvikelva i grenda Skogfoss. Sør-Varanger kommune, Finnmark.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Skogfoss kraftverk er et elvekraftverk i Sør-Varanger kommune, Finnmark. Kraftverket ligger i Pasvikelva og har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Kraftverkets nedbørsfelt er på hele 17 020 km², og de regulerte vannmagasinene i Finland, som blant annet omfatter Enare sjø, utgjør en magasinkapasitet på 2584 millioner m³. Årlig avrenning er på 4,9 milliarder m³. Elven er oppdemt ved kraftverket slik at det danner et inntaksmagasin. Det er en platedam i betong, flankert av en jorddam med betongkjerne. Demningen hever det naturlige vannspeilet med ni meter. Deler av dammen går inn over på Russisk side av grensen, men hele kraftstasjonen tilhører Norge i henhold til et makeskifte med Sovjet inngått i 1958.

Kraftstasjonen arbeider med en fallhøyde på 20 meter. Det er installert to kaplanturbiner som til sammen har en ytelseaggregatene på 47 MW. Midlere årsproduksjon er 258 GWh.

Skogfoss kraftverk ble satt i drift i 1964. Eier er Pasvik Kraft som er eid av Varanger Kraftproduksjon AS.

Kulturminne

Skogfoss kraftverk er ett av 27 kraftverk som i 2006 ble vurdert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som spesielt verdifulle kulturminner fra norsk kraftproduksjon.

Som grunn for status som kulturminne er blant annet anført det historiske makeskiftet mellom Sovjet og Norge, som fant sted under Den kalde krigen. Historien til kraftverket inngår både i en lokal og i en internasjonal sammenheng. Det er reguleringsteknisk samarbeid med både Russland og Finland. Kraftverket er teknisk sett representativt for norske elvekraftverk fra 1960-årene, med blant annet de opprinnelige aggregatene og transformatorene fortsatt i bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg