Skogfoss kraftverk er et elvekraftverk i Sør-Varanger kommune, Finnmark. Kraftverket ligger i Pasvikelva og har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Kraftverkets nedbørsfelt er på hele 17 020 km², og de regulerte vannmagasinene i Finland, som blant annet omfatter Enare sjø, utgjør en magasinkapasitet på 2584 millioner m³. Årlig avrenning er på 4,9 milliarder m³. Elven er oppdemt ved kraftverket slik at det danner et inntaksmagasin. Det er en platedam i betong, flankert av en jorddam med betongkjerne. Demningen hever det naturlige vannspeilet med ni meter. Deler av dammen går inn over på Russisk side av grensen, men hele kraftstasjonen tilhører Norge i henhold til et makeskifte med Sovjet inngått i 1958.

Kraftstasjonen arbeider med en fallhøyde på 20 meter. Det er installert to kaplanturbiner som til sammen har en ytelseaggregatene på 47 MW. Midlere årsproduksjon er 258 GWh.

Skogfoss kraftverk ble satt i drift i 1964. Eier er Pasvik Kraft som er eid av Varanger Kraftproduksjon AS.

Som grunn for status som kulturminne er blant annet anført det historiske makeskiftet mellom Sovjet og Norge, som fant sted under Den kalde krigen. Historien til kraftverket inngår både i en lokal og i en internasjonal sammenheng. Det er reguleringsteknisk samarbeid både med Russland og Finland. Kraftverket er teknisk sett representativt for norske elvekraftverk fra 1960-årene, med blant annet de opprinnelige aggregatene og transformatorene fortsatt i bruk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.