Pasvikdalen, på samisk Báhčeveaijohka, er et dalføre på Finnmarksvidda i Sør-Varanger kommune, Finnmark. Gjennom Pasvik renner Pasvikelva, som danner grense mellom Norge og Russland.

Store deler av Pasvikdalen er bevokst med furuskog, hvorav 450 km2 er produktiv skog. Skogen eies av staten, som hadde sagbruk i Elvenes fra 1920. Sagbruket ble gjenreist i Kirkenes etter den annen verdenskrig. I dalen finnes også løvskog og mindre forekomster av gran, som er fredet. Staten driver forsøksstasjon med skogbotanisk hage, der det drives forsøk med treplanting.

Berggrunnen i Pasvikdalen består av hovedsaklig gneis og granitt som tilhører Øst-Finnmarks grunnfjellsområde. Petsamo ligger i Øvre Pasvik, dalens sørligste del. Her finnes 2,5 milliarder år gammel lagdelt gabbro som tilhører Petsamo supergruppe. Her er også urørt skog, som er vernet gjennom opprettelsen av Øvre Pasvik Nasjonalpark i 1970. Nasjonalparken ble utvidet i 2003 til i alt 173 km2 medregnet et landskapsvernområde på 54 km2. I skogen lever bjørn, gaupe, jerv og ulv.

Treriksrøysa er det eneste stedet der tre land med tre ulike tidssoner møtes; Norge, Finland og Russland. Her arrangeres Barentsrennet og Pasvik Trail årlig.

På russisk side av Treriksrøysa drives storstilt utvinning av nikkel i byen Nikel. Driften ble satt i gang av finnene, som hadde suverenitet over området (Petsamo) til den annen verdenskrig. Det er nedlagte jernmalmgruver ved Bjørnevatn, sør for Kirkenes.

Befolkningen i Pasvik var opprinnelig østsamer, skoltesamer, men fra midten av 1800-tallet har nordmenn bosatt seg der. Særlig i 1920-årene foregikk det en aktiv bureisingspolitikk og utbygging av jordbruket. Det bor 750 innbyggere i den norske delen av Pasvik (2001).

Navnet kommer muligens av samisk Báhčeveaijohka, eller av finsk Paatsjoki. Det russiske navnet er Patsjoki.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.