Finnmarken

I flere år ble det smuglet antitsarristiske og revolusjonære skrift er til Russland. Postmester Adam Hjalmar Egede-Nissen (bildet) i Vardø og den norsk-russiske Vinsentz Gaarder var involvert i planleggingen av en opptrapping av smuglingen. I Vardø ble smuglingen fra 1903 organisert som et samarbeid mellom en liten gruppe russiske sosialdemokrater og revolusjonære med trykkerierfaring og det politisk radikale miljøet i byen, der også en bokhandel og Finmarkens trykkeri inngikk. Et forlag, Pomor, ble også opprettet med typograf Oscar Ruud som sjef. Der ble store mengder trykksaker laget og smuglet til Russland. Høsten 1906 foretok politiet en razzia, etter klarering fra høyeste politiske hold, og fant store mengder revolusjonært materiale. Etter en ny razzia i 1907 ble saken tatt opp i rettsvesenet. Høyesterett tillot en ny runde i lagmannsretten, som under andre gangs behandling opphevet inndragningen av de beslaglagte skrift ene. Avgjørelsen ble slått stort opp i pressen og vurdert som kompromitterende for regjeringen.
Adam Hjalmar Egede-Nissen
Stortingsarkivet.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Finnmarken er en lokalavis som utkommer i Vadsø. Avisen ble grunnlagt i 1899 og eies av Amedia.

Finnmarken dekker Øst-Finnmark. Avisens nettsted heter iFinnmark.no, og er et felles nettsted for Finnmark Dagblad og Finnmarken, som begge er eid av Amedia.

Historie

Avisen ble startet i Vardø av blant andre Adam Egede-Nissen, først som Venstre-avis, men gikk i 1906 over til Arbeiderpartiet. Etter andre verdenskrig skjedde det en betydelig samordning av avisstrukturen i Finnmark, og Finnmarken ble flyttet til Vadsø og slått sammen med flere andre lokalaviser.

Opplag

År Opplag
2015 4271
2020 6249

I 2015 gjelder opplagstallene papirutgaven. Fra 2020 brukes netto opplagstall for digitalt abonnement og papirabonnement. Kilden er opplagstallene avisene rapporterer til Mediebedriftenes Landsforening (MBL) for andre halvår.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hildonen, Bjørn: Avis i grenseland : Finnmarkens historie, 2007, isbn 978-82-92783-08-5, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg