Finnmarken

I flere år ble det smuglet antitsarristiske og revolusjonære skrift er til Russland. Postmester Adam Hjalmar Egede-Nissen (bildet) i Vardø og den norsk-russiske Vinsentz Gaarder var involvert i planleggingen av en opptrapping av smuglingen. I Vardø ble smuglingen fra 1903 organisert som et samarbeid mellom en liten gruppe russiske sosialdemokrater og revolusjonære med trykkerierfaring og det politisk radikale miljøet i byen, der også en bokhandel og Finmarkens trykkeri inngikk. Et forlag, Pomor, ble også opprettet med typograf Oscar Ruud som sjef. Der ble store mengder trykksaker laget og smuglet til Russland. Høsten 1906 foretok politiet en razzia, etter klarering fra høyeste politiske hold, og fant store mengder revolusjonært materiale. Etter en ny razzia i 1907 ble saken tatt opp i rettsvesenet. Høyesterett tillot en ny runde i lagmannsretten, som under andre gangs behandling opphevet inndragningen av de beslaglagte skrift ene. Avgjørelsen ble slått stort opp i pressen og vurdert som kompromitterende for regjeringen.
Adam Hjalmar Egede-Nissen
Stortingsarkivet.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Finnmarken, dagsavis i Vadsø, grunnlagt 1899, utkommer mandag–lørdag. Lokalavis for Øst-Finnmark, eid av Amedia. Ansvarlig redaktør: Eilif Aslaksen. Avisens nettsted heter iFinnmark.no, og er et felles nettsted for Finnmark Dagblad og Finnmarken, som begge er eid av Amedia.

Avisens opplagstall i 2015 var 4271 for papiravisen og 4628 for salg av digitale abonnementer og utgaver. Totale lesertall for papir og digitalt, inkludert åpent innhold en gjennomsnittsdag i 2015 var 14 000 (Mediebedriftenes Landsforening).

Historie

Avisen ble startet i Vardø av bl.a. Adam Egede-Nissen, først som venstreavis, gikk 1906 over til Arbeiderpartiet. Etter andre verdenskrig skjedde det en betydelig samordning av avisstrukturen i Finnmark, og Finnmarken ble flyttet til Vadsø og slått sammen med flere andre lokalaviser.

Ekstern lenke

Litteratur

  • Hildonen, Bjørn: Avis i grenseland : Finnmarkens historie, 2007, isbn 978-82-92783-08-5, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg