Varangerhalvøya er ei halvøy i Finnmark. Vardø, Vadsø og Berlevåg ligger i sin helhet på Varangerhalvøya, og dertil deler av Nesseby og Tana kommuner.

Faktaboks

Også kjent som
Várnjárga

Halvøya ligger mellom Tanafjorden i vest, Varangerfjorden i sør og Nordishavet i nord og øst. Området har kupert fjellterreng med høyder på 633 meter over havet på Skipskjølen og 724 meter over havet på Stangnestind i Austertana.

Berggrunnen på Varangerhalvøya består av næringsfattig sparagmitt, som ble dannet under Varangeristiden. Landskapet er goldt og ensformig. Halvøya har sommerbeiter for rein.

Et 2069 kvadratkilometer stort område på halvøya, i kommunene Vardø, Vadsø, Nesseby og Båtsfjord, utgjør fra 2006 Varangerhalvøya nasjonalpark med Syltefjorddalen naturreservat og Persfjorden/Syltefjorden landskapsvernområde. Av dette utgjør nasjonalparken 1805 kvadratkilometer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg