Mehamn

Mehamn sett fra Aashaugen
Lisens: CC BY SA 3.0

Mehamn er et tettsted og administrasjonssenter i Gamvik kommune i Troms og Finnmark fylke. Tettstedet ligger på Nordkinnhalvøya.

Faktaboks

innbyggertall:
792 (2018)

Næringsliv

Fiskemottak og fiskeindustri er dominerende virksomhet. Mehamn havn er de senere år blitt betydelig oppgradert med bygging av molo på 100 meter i indre havn (2012), og molo på 60 meter i ytre havn (2018). Dette har ført til bedre liggeforhold for fiskeflåten og andre båter.

Samferdsel

Mehamn har riksveiforbindelse til Kjøllefjord på riksvei 888/894) og til riksvei 98 ved Ifjord på riksvei 888. Det går fylkesvei til Gamvik. Ekspedisjonskaia i Mehamn er nordligste anløp for Hurtigruta. Den vestre delen av kaia ble totalskadet april 2012 da Hurtigruta var i ferd med å gå fra kai. Hurtigruta benyttet industrikaia en periode før renovert kai stod ferdig i september 2014. Redningsskøyta er stasjonert i Mehamn.

Mehamn har også lufthavn (Mehamn lufthavn). I Mehamn-ulykken 11. mars 1982 styrtet et fly ved Omgang, og 13 passasjerer og en besetning på to mistet livet.

Kultur

Nordkynfestivalen arrangeres hvert år i Mehamn den siste helgen i juli.

I Mehamn finnes en av verdens største samlinger av juleeffekter, med over 26 000 enheter som er utstilt i Christmas museum ved Nordkynterminalen, der hurtigruta legger til kai ved anløp. Christmas museum inneholder også pub og rom for overnatting.

Historie

Mehamn fikk sin første permanente bosetting sommeren 1819, da to–tre familier etablerte seg der.

I Mehamnopprøret i juni 1903 ble hvalstasjonen i Mehamn ødelagt av fiskere som mente at hvalfangsten var en viktig grunn til at fisket slo feil.

Under andre verdenskrig, i 1944, ble bebyggelsen rasert av den tyske okkupasjonsmakten som et ledd i evakueringen av Finnmark.

Mehamn kapell er ei langkirke i betong fra 1965, tegnet av arkitekt Hans Magnus.

Navn

Navnet kommer mest sannsynlig fra norrønt Mið, ‘den midtre’, sisteleddet av hǫfn, ‘skipshavn’. En annen, mindre sannsynlig forklaring på navnet Mehamn kommer fra ordet «med», som er et landemerke som kan brukes for å bestemme hvor skjær, fiskegrunner og lignende befinner seg.

Kart

Mehamn
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg