Artikkelstart
Jernalderen er den yngste av de forhistoriske periodene. Perioden karakteriseres ved at jern i stor utstrekning ble nyttet til våpen og redskap. Jernalderen er altså først og fremst et stadium som angir et teknologisk nivå et samfunn befinner seg på, og det er ikke en enhetlig kronologisk periode som er lik over alt.
Overgangen fra bronsealder til jernalder fant i Midtøsten sted ca. 1500 fvt., i Egypt i tidsrommet 1200–800 fvt., og i Kina i tidsrommet 700–500 fvt. I Mellom-Europa anslås overgangen til jernalder til 800–700 fvt., mens den i Norden først fant sted 200–300 år senere.
I Afrika sør for Sahara fulgte jernalderen direkte etter steinalderen. I Nord-Amerika og Australia fantes det enda ikke noen jernalder da europeerne kom til disse kontinentene.
I motsetning til bronsen, som smelter under 1200 °C – omtrent den temperatur man klarte å oppnå i enkle smelteovner – greide man ikke å smelte jernet i forhistorisk tid. Jernets smeltepunkt er nemlig 1536 °C. Kina danner her et unntak. Der ble jernstøping benyttet allerede på 600-tallet eller tidlig på 500-tallet fvt., mens smikunsten først ble kjent her et par hundre år senere.
Kommentarer (2)
skrev Jan Ketil Solberg
I avsnittet "Det eldste smidde jern" står det om fremstilling av råjern fra bergmalm. Det står for eksempel at råjernet er bløtt og ble hamret i essen. Menes det her smijern? (Råjern utvinnes fra malm i masovner og inneholder omtrent 4 % karbon og er meget sprøtt.)
svarte Ida Scott
Hei! Takk for kommentar. Jeg vet ikke nøyaktig hvilken type jern som er ment her - artikkelen er skrevet for mange år siden, og vi ser etter noen som kan oppdatere den. Forhåpentlig finner vi snart en fagperson som kan gjennomgå den som helhet, og kan svare på spørsmålet ditt. Mvh Ida Scott, redaksjonen.
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.