Faktaboks

Innbyggertall
2536 (SSB, 2023)
Landareal
2 km²
Tettstedsnummer
8683 Bjørnevatn
Gruvearbeidermonument Bjørnevatn
Gruvearbeidermonument Bjørnevatn
Gruvearbeidermonument Bjørnevatn
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Gruvene ved Bjørnevatn
Store deler av sivilbefolkningen søkte tilflukt i gruvene ved Bjørnevatn i Sør-Varanger under sluttkampene i 1944. På bildet kommer flyktningene ut, og møtes av sovjetiske soldater.
Gruvene ved Bjørnevatn
Av /Forsvarsmuseets bildearkiv.

Bjørnevatn er et tettsted i Sør-Varanger kommune i Finnmark. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 2 km², og har 2536 innbyggere (2023).

Tettstedet ligger ved Bjørnevatnet ti kilometer sør for Kirkenes. Bjørnevatnet ligger i Pasvikvassdraget på grensen mellom Norge og Russland og har et areal på 3,5 kvadratkilometer.

På Bjørnevatn lå A/S Sydvarangers jernmalmgruver og grovknuseri. Gruvene var i drift i perioden fra 1906 til 1996. Malmen ble sendt fra Bjørnevatn med en bruksbane til oppredningsverk og utskipningshavn i Kirkenes. Bjørnevatnet ble i 1958 tappet ned for å utvinne malmen under vannet.

Geologi

Berggrunnen i Bjørnevatn tilhører Øst-Finnmarks grunnfjellsområde. Bjørnevanngruppen (Bjørnevassgruppen) består av konglomerat, kvartsitt og glimmerskifer samt kvartsbåndede jernmalmer.

Historikk

Under frigjøringen av Finnmark i 1944 bodde et stort antall mennesker inne i gruvene mens kampene pågikk. Anslagene varierer mellom 1000 og 3500 personer. Stedet ble rasert, men er gjenoppbygd.

Bjørnevatn var sete for den første norske administrasjon etter andre verdenskrig. Området var besatt av russiske tropper inntil hele landet var frigjort 8. mai 1945.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg