Grense Jakobselv. Av . Begrenset gjenbruk

Grense Jakobselv

Oscar II's kapell
Oscak II's kapell
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Grense Jakobselv er en grend i Sør-Varanger kommune i Troms og Finnmark fylke. Grenda ligger ved munningen av Jakobselva ved grensen mot Russland. Området har vært bosatt i tusenvis av år og hatt fast norsk bosetning siden 1851.

Faktaboks

Etymologi

sammensetning med mannsnavnet Jakob

Også kjent som

nordsamisk Vuorjánjohka

Berggrunnen i Grense Jakobselv består av gneis med granulittfacies. Tilsvarende bergarter finnes også på Finnmarksvidda; Jergulgneis og Raisædno-komplekset. Disse sterkt metamorfoserte gneisene danner en korridor mellom Øst-Finnmarks grunnfjellsområde og Finnmarksviddas grunnfjellsområde.

Ved Grense Jakobselv ligger Kong Oscar 2s kapell, som ble bygd i 1869. Kapellet ble oppført som «et åndelig vakttårn mot den østlige koloss' forskjellige trosretninger». Riksgrensen mot Russland følger dels den 40 kilometer lange Jakobselva, dels går den på østbredden.

Bjørnstad, ti kilometer opp fra elvemunningen, ligger en forlegning for den norske grensevakten. Grensestasjonen er bemannet av personell fra Garnisonen i Sør-Varanger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Vidar Lund

Det står "norsk bosetning fra 1851". Men Grense Jakobselv-området har vore busett i hundrevis av år føre det. Det bør iallfall nemnast.

svarte Georg Kjøll

Hei Vidar. Takk for innspill og påpekning av mangel i artikkelen. Har nå lagt inn en formulering om tidlig bosetning, og linket opp til artikkelen vår om Finnmarks befolkning: http://snl.no/Finnmark/befolkningRettet også opp veinavnet på 886 som har blitt forandret etter samferdselsreformen. Alt godt fra Georg

skrev Christopher Schive

Skrivefeil i referanse i bildeteksten. Oscak skal være Oscar.

svarte Mari Paus

Takk for rettelsen! Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg