Øksfjord er et tettsted og administrasjonssenter i Loppa kommune, Finnmark. Tettstedet ligger på østsiden av den 25 kilometer lange Øksfjorden. Vest for fjorden ligger Øksfjordjøkelen.

Øksfjord var tidligere et betydelig fiskevær med fiskeindustri, blant annet en filetfabrikk med fryseri og sildoljefabrikk. Sildoljefabrikken ble nedlagt på 1980-tallet, men stedet har nå en moderne fôrfabrikk og flere oppdrettsanlegg for fisk.

Øksfjord er anløpshavn for Hurtigruta og kommunikasjonsknutepunkt for lokale båtruter. Via Rv. 882 har stedet veiforbindelse med E 6 i Langfjordbotn og bilfergeforbindelse med HasvikSørøya (Rv. 882). Se også artikkel om Øksfjordtunnelen.

Øksfjord kirke er en langkirke i murstein fra 1954; arkitekt Hans Magnus. Årlig arrangeres Gardirennet i Øksfjordbotn. Dette er et turrenn med rundt 300 deltagere.

Navnet blir vanligvis oppfattet som en navnesammensetning av øks, men kan også ha blitt avledet av norrønt ægir, et poetisk ord for 'hav'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

27. mai 2010 skrev Jan-Fredrik Roald Hanssen

Øksfjord kalles Øksfjord fordi fjorden, er at formen minner om en øks, det kan man også se på kart eller satelittbilde ovenfra.

28. juli 2011 svarte Georg Kjøll

Takk for nyttig tilbakemelding. Jeg har nå moderert den etymologiske forklaringen og oppdatert med litt informasjon om den nye industrien.

Hilsen Georg Kjøll
Redaktør

25. april 2011 skrev Jan-Fredrik Roald Hanssen

"Øksfjord er et betydelig fiskevær".. Øksfjord var et betydelig fiskevær..

2. august 2011 svarte Ida Jackson

Som du sikkert ser, er "kvalitetssikret"-merket fjernet fra artiklene. Vi vet at det er mange upresise formuleringer og direkte feil blant de 200000 artiklene vi har i arkivet. Visste du at du kan trykke på "rediger" og endre setningene du reagerer på direkte?

Mvh
Ida Jackson
Nettansvarlig

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.