Faktaboks

Innbyggertall
496 (SSB, 2023)
Landareal
0,3 km²
Tettstedsnummer
8551 Øksfjord
Øksfjord
Øksfjord, Loppa
Øksfjord
Lisens: CC BY SA 3.0

Øksfjord er et tettsted i Loppa kommune i Finnmark. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,3 km², og har 496 innbyggere (2023).

Øksfjord er et administrasjonssenter i Loppa kommune, og ligger på østsiden av den 25 kilometer lange Øksfjorden. Vest for fjorden ligger Øksfjordjøkelen.

Næringsliv

Øksfjord var tidligere et betydelig fiskevær med fiskeindustri, blant annet en filetfabrikk med fryseri og sildoljefabrikk. Sildoljefabrikken ble nedlagt på 1980-tallet, men stedet har nå en moderne fôrfabrikk og flere oppdrettsanlegg for fisk.

Samferdsel

Øksfjord er anløpshavn for Hurtigruta og kommunikasjonsknutepunkt for lokale båtruter. Via riksvei 882 har stedet veiforbindelse med E6 i Langfjordbotn og bilfergeforbindelse med HasvikSørøya. Se også artikkel om Øksfjordtunnelen.

Kultur

Øksfjord kirke er en langkirke i murstein fra 1954; arkitekt Hans Magnus. Årlig arrangeres Gardirennet i Øksfjordbotn, som er et turrenn med rundt 300 deltagere.

Navn

Navnet blir vanligvis oppfattet som en navnesammensetning av øks, men kan også ha blitt avledet av norrønt ægir, et poetisk ord for 'hav'.

Kart

Øksfjord
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Jan-Fredrik Roald Hanssen

Øksfjord kalles Øksfjord fordi fjorden, er at formen minner om en øks, det kan man også se på kart eller satelittbilde ovenfra.

svarte Georg Kjøll

Takk for nyttig tilbakemelding. Jeg har nå moderert den etymologiske forklaringen og oppdatert med litt informasjon om den nye industrien. Hilsen Georg KjøllRedaktør

skrev Jan-Fredrik Roald Hanssen

"Øksfjord er et betydelig fiskevær".. Øksfjord var et betydelig fiskevær..

svarte Ida Jackson

Som du sikkert ser, er "kvalitetssikret"-merket fjernet fra artiklene. Vi vet at det er mange upresise formuleringer og direkte feil blant de 200000 artiklene vi har i arkivet. Visste du at du kan trykke på "rediger" og endre setningene du reagerer på direkte?MvhIda JacksonNettansvarlig

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg