Honningsvåg, tettsted og administrasjonssenter i Nordkapp kommune, Finnmark; Nordkapp kommune vedtok 1996 at Honningsvåg kan benytte betegnelsen by.

Honningsvåg er verdens nordligste by men markedsfører seg imidlertid som Byen ved Nordkapp. Hammerfest er Verdens nordligste by med over 5000 innbyggere. 

Vågen, som danner en god, naturlig havn, ligger ved en bukt på sørøstsiden av Magerøya. Ved botnen av samme bukt ligger fiskeværet Storbukta. De to stedene har nå vokst sammen. Ved en bukt 3 km øst for Honningsvåg ligger tettstedet Nordvågen. Honningsvåg er et av landets største fiskevær med en del fiskeforedling og annen industri knyttet til fiske, bl.a. Storbukt fiskeindustri. Isanlegg.

Honningsvåg har fastlandsforbindelse ved undersjøisk veitunnel under Magerøysundet (E 69). Det er daglig anløp av Hurtigruten og anløp av godsruteskip på kysten. Videre har Honningsvåg flere lokalruteskipforbindelser, bl.a. med Hammerfest, og er forbindelsesstedet mellom Hurtigruten og Porsanger. Bunkringsstasjon og losstasjon. Honningsvåg har kortbaneflyplass med daglige forbindelser. Nordkappmuseet. Videregående skole og fiskerfagskole (Finnmark fylke). Her utkommer avisen Finnmarksposten.

Som utfallsport til Nordkapp har Honningsvåg livlig turisttrafikk om sommeren. Honningsvåg hadde 112 cruiseanløp i 2004; bare Geiranger og Bergen hadde flere. Nordkappveien videre over Magerøya til Nordkapp er 33 km og går gjennom arktisk landskap. En av attraksjonene i Honningsvåg er det ypperlige sjøfisket.

Honningsvåg kirke er en langkirke i tre fra 1885 som er blant bare noen få av kirkene i Finnmark som ikke ble brent under den andre verdenskrig.

Honningsvåg Turn & Idrettsforening ble stiftet 29. september 1904.

Luftforsvarets stasjon Honningsvåg LSTN var 1962-97 en militær kontroll- og varslingsstasjon.

Navnet kommer trolig av norrønt Hornungsvágr av 'horn', opprinnelig brukt om et fjell; første ledd kan også være honning, 'et rosende navn'. Siste ledd er våg, 'bukt'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.