epigrafikk

Epigrafikk er læren om lesing og tolking av innskrifter. Med innskrifter menes bokstaver eller andre konvensjonelle tegn som er risset inn i hardt materiale som stein, metall, tre eller terrakotta, for å gi en meddelelse eller bevare et dokument for ettertiden.

Faktaboks

uttale:
epigrafˈikk
etymologi:
av epi- og gresk ‘skrive’

De skriftlige dokumentene som er kommet i stand ved bruk av penn eller pensel og blekk eller et annet fargestoff, hører derimot innunder paleografiens og papyrologiens domene. Det finnes likevel ingen skarpe grenser mellom disse fagene. Innskrifter på mynter, myntlegender, blir gjerne behandlet under numismatikken. Se for øvrig billedskrift og skrift.

Av bokstavenes former og stilpreg kan epigrafikeren ofte slutte seg til innskriftens alder med temmelig stor nøyaktighet. Det kan ofte være vanskelig å lese den bevarte teksten når skriftflaten er skadd og forvitret. Er den defekt, må epigrafikeren forsøke å beregne antallet av tapte bokstaver i lakunen (den manglende teksten). Når forskeren ikke har adgang til steinen selv, er papir- og staniolavtrykk eller fotografier av innskriften nødvendige hjelpemidler for utgiveren.

Epigrafikken er en av historieforskningens viktigste hjelpevitenskaper. Innskrifter som hieroglyfer danner en av hovedkildene for Egypts og de gamle for-asiatiske kultursamfunns historie i oldtiden, fra 4. årtusen f.Kr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg