Magna Carta
Det berømte engelske mellomalderdokumentet Magna Carta er skrive på pergament.

Pergament er reinsa og tørka skinn av esel, svin eller kalv. Dei oppbløytte hudene blir spende på rammer, skava glatte, rivne inn med kritpulver og slipte. Ifølgje Plinius den eldre vart pergamentet oppfunne i Pergamon på 200-talet fvt., men det var i verkelegheita kjent mykje tidlegare i Egypt og Assyria.

Faktaboks

Uttale
pergamˈent
Etymologi
frå tysk, av latin, til bynamnet Pergamon

Pergamentet fortrengde papyrus på 200–300-talet og var gjennom mellomalderen det alminnelege materialet for viktigare handskrifter, som diplom og liknande. Fleire av dei eldste trykte bøkene er trykte på pergament.

Pergament blir no brukt mellom anna til trommeskinn og finare bokbindararbeid.

Les meir i Store norske leksikon

Kommentarar (2)

skreiv Bård Eskeland

Det er ikke mange steder i den norske bokheimen "rives inn med" brukes i denne betydningen. Det vel tidligere utgavers "indrives med" som er mekanisk modernisert?

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei Bård, Beklager sent svar på denne kommentaren. Du har nok rett i innspillet ditt her, og vi ser at hele teksten bør moderniseres og oppdateres. Vi vil se om vi finner noen som kan gjøre den jobben - og tar med kommentaren din inn i det. Vennlig hilsen Marte Ericsson Ryste, redaksjonen

Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logga inn for å kommentere.

eller registrer deg