Sanskrit, språk som i videste forstand omfatter både det eldste stadium av indoariske språk, vedisk, og en senere dialekt som grammatikeren Panini la til grunn for sin språkbeskrivelse. Denne dialekten, som ofte kalles klassisk sanskrit, fungerer fremdeles som kulturspråk i India og deler av det sørøstlige Asia.

I den indiske grunnloven har sanskrit plass blant litteraturspråkene.

Det eldste sanskrit står gammeliransk nær. Ord som f.eks. matar-, 'mor', bhratar-, 'bror', sunus, 'sønn', ukshan, 'okse', sapta, 'sju', ad-, 'ete', viser tydelig indoeuropeisk opphav. Formlæren, som er meget omfattende, stemmer i stor utstrekning overens med gresk, latin, gotisk og andre gamle indoeuropeiske språk.

Først da sanskrit ble kjent blant europeiske lærde mot slutten av 1700-tallet, ble grunnlaget lagt for den sammenlignende indoeuropeiske språkvitenskap. Dette skyldtes ikke bare språkets arkaiske struktur, men også den klare analysen indiske grammatikere hadde gitt av det.

Etter indisk oppfatning har sanskrit guddommelig opphav og er selv opphav til alle språk. De eldste tekstene (se vedisk) er fra hinduisk synspunkt tidløse. For moderne språkvitenskap har de språklig grunnlag i 2. årtusen f.Kr. En overgangsform til klassisk sanskrit er språkformen i de episke tekstene Mahabharata og Ramayana.

Antagelig opphørte sanskrit å være en talt dialekt lenge før vår tidsregnings begynnelse. Men like til vår tid har det fungert som et fellesindisk språk i lærde brahminmiljøer. Blant hinduer spiller sanskrit omtrent samme rolle som latin i europeisk middelalder.

Hindi og andre moderne indiske litteraturspråk henter alle kulturord og vitenskapelige uttrykk fra sanskrit og danner sanskritsammensetninger for nye begreper på samme måte som vi låner fra latin og gresk. Sanskrit er derfor ennå i høy grad et levende element i Indias kulturliv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.