Oaxaca (delstat)

Hierve el Agua («vannet koker») er et område med steinformasjoner og varme kilder. Vannet fremstår som turkist på grunn av den høye konsentrasjonen av kalsiumkarbonat og andre mineraler.
Av /Unsplash.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Oaxaca er en delstat i sørlige Mexico ved Stillehavet, fra Tehuantepeceidet og nordover. Delstaten er 93 952 km2 stor og har 3 967 889 innbyggere (INEGI, 2015). De største etniske gruppene ved siden av mestisene, er de etnolingvistiske gruppene zapotekerne og mixterne. Hovedstaden er Oaxaca by.

Faktaboks

Uttale
åaxˈaka

Fjellene Sierra Madre del Sur dominerer landskapet, og det er bare lavland ved Tehuantepeceidet og en smal stripe langs kysten. Jordbruk og bergverk er viktigste næringer. Det dyrkes mais, hvete, kaffe, sukker, tropiske frukter og tobakk, og utvinnes gull, sølv, diamanter, onyks og uran. Industrien er basert på foredling av lokale råvarer og er rettet mot det samme markedet.

Delstaten er kjent for sin rike biodiversitet. Flere naturområder er offisielt fredet, men trues blant annet av overhogst. Tåkeskog finnes i Santiago Comaltepec, kaktusteppe i nordøst. Biosfærereservatet Tehuacán-Cuicatlán står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Det samme gjør vakre ruiner i Yagul, Mitla og Monte Albán, oppført av zapotekerne.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg