Bengali (også kalt bengalsk og bangla) er et indoeuropeisk, østindoarisk språk som tales av ca 240 mill. mennesker, hvorav ca. 156 mill. (98 % av befolkningen) i Bangladesh og ca. 80 mill. i den indiske delstaten Vest-Bengal med tilstøtende områder. Bengali skrives med et eget alfabet av samme opprinnelse som devanagari-skriften og er offisielt språk i Bangladesh og statsspråk i Vest-Bengal i India.
Bengali er splittet i mange forskjellige dialekter, men holdes sammen av et felles standard skriftspråk, sadhu-bhasha, som oppstod i i Navadvip på 1500-tallet, samt et felles standard talespråk, cholit-bhasha, som ble til i Kolkata på 1800-tallet og er basert på dialektene ved Hooghlys nedre løp. Som litteraturspråk har cholit-bhasha i stor grad fortrent sadhu-bhasha, men cholit-bhasha har fortsatt mange tilhengere, og språkstriden er ikke slutt.
Blant språkene i Sør-Asia inntar bengali en særstilling ved å være nesten enerådende på alle nivåer i administrasjon og undervisning i den praktisk talt ettspråklige staten Bangladesh, og det ser ikke ut til å være i defensiven overfor engelsk (i sterk motsetning de øvrige språkene i Sør-Asia).
Kommentarer
Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?
Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.
Du må være logget inn for å kommentere.