Ex-voto (offergave til en kristen helgen eller den kristne Gud i takknemlighet for mirakuløs helbredelse). Helbredelsen gjelder søsteren til kunstneren Philippe de Champaigne, som sitter lammet i stolen, men som straks kan gå på grunn av bønnens virkning, noe som er visualisert i Guds stråler som treffer nonnen til venstre. Maleriet, som er ex-voto, er utført 1662. Nonnene tilhører cistersienserordenen, Port-Royal.

.
Lisens: Public Domain

Votivrelieff i marmor fra Faleron i Hellas, 410 f.Kr. Inskripsjonen viser at relieffet er skjenket elveguden Kefisos av Xenokrateia. Sentralt i motivet fører giveren et barn fram for guden. Det arkeologiske museum, Athen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Votiv er en kunstgjenstand man har lovet gudene som takk. For eksempel er votivgave kjent fra antikken og ble flittig brukt av grekerne og romerne for å bevare minnet om giveren. Skikken ble overtatt av den kristne kirke med votivkirker.

Faktaboks

Uttale
votˈiv
Etymologi
fra latin votivus 'lovet (til gudene)'
Også kjent som

votivgave, offergave

Ved billedmessig fremstilling, maleri eller skulptur, kalles det votivbilde. Slike fremstillinger ble ofte benyttet som alterbilder der giveren gjerne fremstilles knelende i forgrunnen. Noen av de tidligste portrettfremstillinger forekommer som votivbilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg