Faktaboks

Også kjent som

Veracruz de Ignacio de la Llave

Uttale
veracrˈuz
El Tajín
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Veracruz er en delstat i Mexico, langs den midtre del av Mexicogolfen. Delstaten er 71 699 km2 og har 8 112 505 innbyggere (INEGI, 2015). Hovedstaden er Jalapa, største by er Veracruz.

Natur

Delstaten er langstrakt (690 km) og smal, og omfatter hovedsakelig kystsletta langs Mexicogolfen; i de midtre og vestlige deler går fjellkjeden Sierra Madre inn i delstaten, bant annet med Mexicos høyeste fjell, Orizaba (5610 moh.). Delstaten har mange elver.

Næringsliv

Langs den tropiske kystsletta dyrkes bomull og sukkerrør, i dalene og høylandet mest mais, ris, kaffe, tobakk og frukt. Ved kysten drives et betydelig fiske; fra skogbruket fremstilles blant annet gummi og medisinplanter. Det ble tidlig bygd ut gode vannkraft- og irrigasjonsanlegg. Delstaten har betydelig petroleumsutvinning og -raffinering. For øvrig finnes petrokjemisk og hydroelektrisk industri, metallindustri, tekstil- og næringsmiddelindustri.

Veracruz har mange kulturminner, blant annet El Tajín, som står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg