Orakel. Orakelet i Delfi. Pythia sitter til venstre og avgir sine dunkle spådommer. Greske bystater fattet sjelden viktige vedtak uten at orakelet var blitt spurt. Gresk vasemaleri.

Anon. Begrenset gjenbruk

Orakel, en guddommelig meddelelse om fremtiden eller noe ukjent, også om en person som guddommen meddeler seg gjennom; denne personen gir ofte sitt svar i en trancetilstand og kan da kalles et medium. Vanligvis gir et orakel svar på et spørsmål, til forskjell fra en profeti, der guddommen uoppfordret meddeler seg gjennom en profet. Orakler i en eller annen form, finnes i de fleste religioner. Også enkelte statsmakter har helt til moderne tid benyttet orakler, f.eks. ble statsorakelet fra Nechung (utenfor Lhasa) rådspurt av den tibetanske regjering før alle viktige spørsmål.

Hos oldtidens grekere var orakelet et sted der en guddom eller en heros tilkjennegav sin vilje og gav menneskene råd. Orakler fantes på steder som gudene var særlig knyttet til, ofte ved en kilde, i en berghule el.l. Søkte man hjelp hos de døde eller hos heroer som hadde vært mennesker, skjedde dette ved det opprinnelige gravstedet. Magien brukte tvang, i form av ofre og formler, for å fremkalle de døde. Man hadde også drømmeorakler (legeguden Asklepios' drømmeorakel i Epidauros var særlig berømt); fremgangsmåten var inkubasjon, idet man la seg til hvile på det hellige område. Flere guder hadde orakler. Den fornemste orakelgud var i historisk tid Apollon, og det viktigste av hans orakler var det i Delfi. Rådspørringen foregikk etter et meget innviklet seremoniell. Særlig orakelet i Delfi spilte en viktig rolle i rent politiske spørsmål. Flere av de eldgamle lovene for stats- og samfunnsliv hadde fått et orakels sanksjon eller, som det også het, stammet fra guddommen selv. Under grekernes ekspansjon pekte orakelet ofte ut både lederen og stedet for en koloni. Til andre tider kunne orakelet gi dobbelttydige svar. – Romerne hadde egentlig ikke noe orakel som svarte til de greske (det samme gjaldt italikerne i sin helhet). Derimot henvendte de seg ofte til et gresk spådomssted med tradisjonell autoritet (mantikk).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.