Henan

Kart over Kina med Henan markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Huang He (norsk Guleelva) renner gjennom provinsen Henan. Elva tar navnet etter slammet som farger vannet gult.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Henan er en provins i Kina, midt i landet, som gjennomstrømmes av Huangelven (Huang He) i nord. Provinsen har et areal på 167 000 kvadratkilometer med 96 050 000 innbyggere (2018). Hovedstaden er Zhengzhou.

Faktaboks

Uttale
xənan
Etymologi

kinesisk ‘sør for elven’, det vil si Huang He

Også kjent som

Honan

Området langs Huangelven regnes som en av vuggene for den kinesiske kulturen. Longmengrottene med sine steinskulpturer fra det nordlige Wei- og Tangdynasitet (316–907) står på UNESCOs verdensarvliste.

Natur

Den østlige halvdelen av provinsen tilhører Den nordkinesiske slette, og ligger under 100 meter over havet. Sletta er tett bebygd og oppdyrket. Den vestlige halvdelen består av høyland med Taihangfjellene i nord, Funiufjellene, en utløper av Qinlingfjellene i vest, og Tongbai og Dabiefjellene i sør. Fjellene lengst i vest når opp i over 2000 meter over havet.

Huangeelven («Den gule elv») renner gjennom den nordlige delen av provinsen fra vest til øst. Når den går ut på slettelandet, sakner den farten og avsetter betydelige mengder slam. For å kontrollere oversvømmelser, er det gjennom århundrer bygd opp demninger. Øst for Zhengzhou har dette nådd så langt at elvebredden faktisk ligger fra 3 til 10 meter høyere enn den omkringliggende sletten, og oversvømmelser har derfor lett for å bli omfattende. Mesteparten av området sør for Huangelven drenerer til Changelven (Chang Jiang) gjennom blant annet Huaielven.

Klimaet er relativt kontinentalt med kalde, tørre vintrer og varme fuktige somrer. Middeltemperaturen i lavlandet i januar ligger rundt 0 °C, i juli ca. 28 °C. Årlig nedbørmengde er mellom 600 og 900 millimeter i det meste av provinsen, hvorav rundt halvparten faller om sommeren.

Befolkning

Henan er Kinas nest folkerikeste provins, etter Sichuan, og den tredje tettest befolkede (etter Jiangsu og Shandong). Høyest er folketettheten på slettelandet i øst, hvor den flere steder når opp mot 1000 innbyggere per kvadratkilometer. Den etniske sammensetningen er homogen; han-kineserne omfatter 99 prosent av befolkningen. De største byene er hovedstaden Zhengzhou, Luoyang, Kaifeng, Xinxiang og Anyang.

Næringsliv

Landbruket er viktigste næringsvei. Henan er Kinas største hveteprodusent og ellers blant Kinas største produsenter av soyabønner, bomull, tobakk, oljeplanter (jordnøtter (peanøtter), raps og sesam) og frukter (epler, pærer, druer, dadler og kastanjer). Hvete dyrkes hovedsaklig nord for Huaielven og på Nanyangsletta. Sør for Huaielven dyrkes tradisjonelt mest ris. Den samlede husdyrbestanden er også blant de største i Kina, med omfattende produksjon av svine- og storfekjøtt. Bestandene av esler og muldyr er også meget store.

Forekomstene av kull, olje, gass, aluminium og molybden er viktige for Kina. Kullforekomstene er blant Kinas største og brytes blant annet ved Pingdingshan, Yima, Jiaozou og Hebi. Industrien er først og fremst knyttet til landbruks- og råvareresursene, med bearbeiding av matvarer, tekstil- og metallurgisk industri samt produksjonen av traktorer og ulike maskindeler. Blant annet har myndighetene bygd opp flere store aluminiumsverk. Alle de viktigste industrisentra ligger i den nordlige og den sentrale delen av provinsen.

Jernbanenettet er godt utbygd. Zhengzhou er et viktig jernbaneknutepunkt og ligger der hvor den gamle stamjernbanen nord–sør (BeijingWuhanGuangzhou) krysser Lunghai-banen, som knytter Lanzhou i det indre Kina med Lianyungang ved kysten. Også de mange elvene er viktige transportårer.

Historie

Henan var i gammel tid den viktigste provinsen i Kina. Anyang i nord og Luoyang i vest var hovedsteder i henholdsvis Shang-dynastiet (1554–1045 fvt.) og Zhou-dynastiets (1100–221 fvt.) tid. Kaifeng, provinsens hovedstad til 1955, er også en av landets eldste byer, og var Kinas hovedstad under Sung-dynastiet (960–1126 evt.).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg