Faktaboks

Også kjent som

kinesisk 河南

Etymologi
kinesisk ‘sør for elven’, det vil si Huang He
Henan
Kart over Kina med Henan markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Huangelva
Huang He (norsk Guleelva) renner gjennom provinsen Henan. Elva tar navnet etter slammet som farger vannet gult.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Henan er en provins i Kina, midt i landet, som gjennomstrømmes av Huangelva (Huang He) i nord. Provinsen har et areal på 167 000 kvadratkilometer med 93 366 000 innbyggere (2020). Hovedstaden er Zhengzhou.

Området langs Huangelva regnes som en av vuggene for den kinesiske kulturen. Longmengrottene med sine steinskulpturer fra det nordlige Wei- og Tangdynasitet (316–907) står på UNESCOs verdensarvliste.

Natur

Den østlige halvdelen av provinsen tilhører Den nordkinesiske slette, og ligger under 100 meter over havet. Sletta er tett bebygd og oppdyr. Den vestlige halvdelen består av høyland med Taihangfjellene i nord, Funiufjellene, en utløper av Qinlingfjellene i vest, og Tongbai og Dabiefjellene i sør. Fjella lengst i vest når opp i over 2000 meter over havet.

Huangeelva («Den gule elv») renner gjennom den nordlige delen av provinsen fra vest til øst. Når den går ut på slettelandet, sakner den farten og avsetter betydelige mengder slam. For å kontrollere oversvømmelser, er det gjennom århundrer bygd opp demninger. Øst for Zhengzhou har dette nådd så langt at elvebredden faktisk ligger fra 3 til 10 meter høyere enn den omkringliggende sletten, og oversvømmelser har derfor lett for å bli omfattende. Mesteparten av området sør for Huangelva drenerer til Changelva (Chang Jiang) gjennom blant annet Huaielva.

Klimaet er relativt kontinentalt med kalde, tørre vintrer og varme fuktige somrer. Middeltemperaturen i lavlandet i januar ligger rundt 0 °C, i juli ca. 28 °C. Årlig nedbørmengde er mellom 600 og 900 millimeter i det meste av provinsen, hvorav rundt halvparten faller om sommeren.

Befolkning

Henan er Kinas nest folkerikeste provins, etter Sichuan, og den tredje tettest befolka (etter Jiangsu og Shandong). Høyest er folketettheten på slettelandet i øst, hvor den flere steder når opp mot 1000 innbyggere per kvadratkilometer. Den etniske sammensetningen er homogen; han-kineserne omfatter 99 prosent av befolkningen. De største byene er hovedstaden Zhengzhou, Luoyang, Kaifeng, Xinxiang og Anyang.

Næringsliv

Landbruket er viktigste næringsvei. Henan er Kinas største hveteprodusent og ellers blant Kinas største produsenter av soyabønner, bomull, tobakk, oljeplanter (jordnøtter (peanøtter), raps og sesam) og frukter (epler, pærer, druer, dadler og kastanjer). Hvete dyrkes hovedsakelig nord for Huaielva og på Nanyangsletta. Sør for Huaielva dyrkes tradisjonelt mest ris. Den samlede husdyrbestanden er også blant de største i Kina, med omfattende produksjon av svine- og storfekjøtt. Bestandene av esler og muldyr er også store.

Forekomstene av kull, olje, gass, aluminium og molybden er viktige for Kina. Kullforekomstene er blant Kinas største og brytes blant annet ved Pingdingshan, Yima, Jiaozou og Hebi. Industrien er først og fremst knytta til landbruks- og råvareresursene, med bearbeiding av matvarer, tekstil- og metallurgisk industri samt produksjonen av traktorer og ulike maskindeler. Blant annet har myndighetene bygd opp flere store aluminiumsverk. Alle de viktigste industrisentra ligger i den nordlige og den sentrale delen av provinsen.

Jernbanenettet er godt utbygd; også hurtigtognettet. Zhengzhou er et viktig jernbaneknutepunkt og ligger der hvor den gamle stamjernbanen nord–sør (BeijingWuhanGuangzhou) krysser Lunghai-banen, som knytter Lanzhou i det indre Kina med Lianyungang ved kysten. Også de mange elvene er viktige transportårer.

Historie

Henan var i gammel tid den viktigste provinsen i Kina. Anyang i nord og Luoyang i vest var hovedsteder under både Shang-dynastiet (1554–1045 fvt.) og Zhou-dynastiet (1100–221 fvt.). Kaifeng, provinsens hovedstad til 1955, er også en av landets eldste byer, og var Kinas hovedstad under Song-dynastiet (960–1126 evt.).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg