Henan

Honan, provins i Kina, midt i landet, gjennomstrømmes av Huangelven (Huang He) i nord; 167 000 km2 med 96 670 000 innb. (2004). Hovedstad: Zhengzhou. Området langs Huangelven regnes som en av vuggene for den kinesiske kulturen. Longmengrottene med sine steinskulpturer fra Nordlige Wei- og Tangdynasitet (316-907) står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Faktaboks

Henan
Uttale
xənan
Etymologi
kinesisk ‘sør for elven’, det vil si Huang He

Natur

Den østlige halvdelen av provinsen tilhører Den nordkinesiske slette, og ligger under 100 moh. Sletta er tett bebygd og oppdyrket. Den vestlige halvdel består av høyland med Taihangfjellene i nord, Funiufjellene, en utløper av Qinlingfjellene i vest, og Tongbai og Dabiefjellene i sør. Fjellene lengst i vest når opp i over 2000 moh. Huangeelven ('Den gule elv') renner gjennom den nordlige delen av provinsen fra vest til øst. Når den går ut på slettelandet, sakner den farten og avsetter betydelige mengder slam. For å kontrollere oversvømmelser, er det gjennom århundrer bygd opp demninger. Øst for Zhengzhou har dette nådd så langt at elvebredden faktisk ligger fra 3 til 10 m høyere enn den omkringliggende slette, og oversvømmelser har derfor lett for å bli omfattende. Mesteparten av området sør for Huangelven drenerer til Changelven (Chang Jiang) gjennom bl.a. Huaielven.

Klimaet er relativt kontinentalt med kalde, tørre vintrer og varme fuktige somrer. Middeltemperaturen i lavlandet i januar ligger rundt 0 °C, i juli ca. 28 °C. Årlig nedbørmengde er mellom 600 og 900 mm i det meste av provinsen, hvorav rundt halvparten faller om sommeren.

Befolkning

Henan er Kinas nest folkerikeste provins, etter Sichuan, og den tredje tettest befolkede (etter Jiangsu og Shandong). Høyest er folketettheten på slettelandet i øst hvor den flere steder når opp mot 1000 per km2. Den etniske sammensetningen er homogen; han-kineserne omfatter 99 % av befolkningen. De største byene er hovedstaden Zhengzhou, Luoyang, Kaifeng, Xinxiang og Anyang.

Næringsliv

Landbruket er viktigste næringsvei. Henan er Kinas største hveteprodusent og ellers blant Kinas største produsenter av soyabønner, bomull, tobakk, oljeplanter (jordnøtter (peanøtter), raps og sesam) og frukter (epler, pærer, druer, dadler og kastanjer). Hvete dyrkes hovedsaklig nord for Huaielven og på Nanyangsletta. Sør for Huaielven dyrkes tradisjonelt mest ris. Den samlede husdyrbestanden er også blant de største i Kina, med omfattende produksjon av svine- og storfekjøtt. Bestandene av esel og muldyr er også meget store. Forekomstene av kull, olje, gass, aluminium og molybden er viktige for Kina. Kullforekomstene er blant Kinas største og brytes bl.a. ved Pingdingshan, Yima, Jiaozou og Hebi. Industrien er først og fremst knyttet til landbruks- og råvareresursene, med bearbeiding av matvarer, tekstil- og metallurgisk industri samt produksjonen av traktorer og ulike maskindeler. Bl.a. har myndighetene bygd opp flere store aluminiumsverk. Alle de viktigste industrisentra ligger i den nordlige og den sentrale delen av provinsen. Jernbanenettet er godt utbygd. Zhengzhou er et viktig jernbaneknutepunkt og ligger der hvor den gamle stamjernbanen nord–sør (Beijing–Wuhan–Guangzhou) krysser Lunghai-banen, som knytter Lanzhou i det indre Kina med Lianyungang ved kysten. Også de mange elvene er viktige transportårer.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg