iranske språk

Artikkelstart

Iranske språk, undergruppe av den indoeuropeiske språkfamilie som omfatter ca. 20 språk talt av ca. 70 mill. mennesker i Vest-Asia i området mellom Eufrat og Indus. De iranske språkene nedstammer fra gammelpersisk via middelpersisk. Innen de indoeuropeisk språkene er de særlig nært beslektet med de indoariske språkene i Nord-India.

Faktaboks

Uttale
irˈanske språk

Det viktigste iranske språket er persisk, som er offisielt språk i Iran og i Tadsjikistan, der det kalles tadsjikisk. En variant, dari, er det ene av to offisielle språk i Afghanistan. Andre iranske språk er pashto i det nordvestlige Pakistan og det østlige Afghanistan (landets andre offisielle språk), baluchi i det sørvestlige Pakistan, kurdisk i et sammenhengende område (Kurdistan) som omfatter det sørøstlige Tyrkia, det nordlige Irak og det nordvestlige Iran, samt ossetisk i Ossetia i Kaukasus. Med unntak for en stor del av ossetene er alle disse folkene muslimer, og språkene deres er i tidens løp blitt gjennomsyret av arabiske lånord. Kjernen er likevel typisk indoeuropeisk med mange gamle trekk. Også det utdødde språket avestisk, Zarathustra-tilhengernes hellige språk, er iransk.

Alfabet

For nypersisk, pashto, kurdisk og baluchi brukes det arabiske alfabetet med visse modifikasjoner; for alfabet og transkripsjon, se urdu. Tadsjikisk og ossetisk skrives med kyrillisk skrift.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg