Iranske språk, undergruppe av den indoeuropeiske språkfamilie som omfatter ca. 20 språk talt av ca. 70 mill. mennesker i Vest-Asia i området mellom Eufrat og Indus. De iranske språkene nedstammer fra gammelpersisk via middelpersisk. Innen de indoeuropeisk språkene er de særlig nært beslektet med de indoariske språkene i Nord-India.

Det viktigste iranske språket er persisk, som er offisielt språk i Iran og i Tadsjikistan, der det kalles tadsjikisk. En variant, dari, er det ene av to offisielle språk i Afghanistan. Andre iranske språk er pashto i det nordvestlige Pakistan og det østlige Afghanistan (landets andre offisielle språk), baluchi i det sørvestlige Pakistan, kurdisk i et sammenhengende område (Kurdistan) som omfatter det sørøstlige Tyrkia, det nordlige Irak og det nordvestlige Iran, samt ossetisk i Ossetia i Kaukasus. Med unntak for en stor del av ossetene er alle disse folkene muslimer, og språkene deres er i tidens løp blitt gjennomsyret av arabiske lånord. Kjernen er likevel typisk indoeuropeisk med mange gamle trekk. Også det utdødde språket avestisk, Zarathustra-tilhengernes hellige språk, er iransk.

For nypersisk, pashto, kurdisk og baluchi brukes det arabiske alfabetet med visse modifikasjoner; for alfabet og transkripsjon, se urdu. Tadsjikisk og ossetisk skrives med kyrillisk skrift.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.