Amerika

Av /Store norske leksikon ※.

Amerika er et sammenfattende navn på landmassene på den vestlige halvkule, mellom Atlanterhavet i øst og Stillehavet i vest. Kontinentet omfatter cirka 42 millioner kvadratkilometer og er delt i to omtrent like store fastland, Nord-Amerika og Sør-Amerika, med Mellom-Amerika som et forbindelsesledd. Før tertiærtiden manglet denne direkte forbindelsen; Mellom-Amerika dannet da visstnok en ufullstendig landbro på samme måte som Karibiske øyer gjør i dag.

Første kjente europeer til kontinentet var Leiv Eiriksson omkring 1000. Noen særlig utnyttelse av kontinentet fra europeisk side skjedde ikke før Kristoffer Columbus gjenoppdaget kontinentet i 1492. Amerika blir nå vanligvis oppfattet som to verdensdeler, Nord-Amerika og Sør-Amerika. I dagligtale blir Amerika ofte brukt som betegnelse på USA.

Navn

Navnet Amerika skal angivelig være etter den italienske oppdagelsesreisende Amerigo Vespucci (1454–1512). Det finnes imidlertid flere andre teorier om navnets opprinnelse, blant annet at det er etter fjellkjeden Sierra Amerrique i dagens Nicaragua, og at Vespucci tok navn etter denne. Amerika ble også kalt «den nye verden» av europeiske kolonister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg