Kalksteinsfigur fra rundt 3.300 fvt.
Kalksteinsfigur fra rundt 3.300 fvt.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Bibelens Erek, var en oldtidsby ved Eufrats nedre løp i Mesopotamia, rundt 35 kilometer øst for den nåværende byen Samawa i det sørlige Irak. Byen er omtalt i 1. Mosebok 10,10.

Faktaboks

Også kjent som
Uruk-Warka

Uruk hadde stor religiøs og politisk betydning fra før-sumerisk til hellenistisk tid og hadde flere ganger hegemoniet over de mesopotamiske byer og var et sentrum for dyrkelsen av himmelguden An(u) og den mektige gudinnen Inanna. I sen tid (300-tallet fvt.) var byen et sentrum for handel og lærdom, ikke minst astronomi. Myten om Inanna og visdommens gud, Enki, forteller om hvordan Inanna fikk både makt og kunnskap om alle sider av et samfunn, noe som førte til byens makt og velstand.

Vi vet lite om byens størrelse og kultur i den tidligste tiden, men man antar at sylinderseglet, som skulle bli en så viktig del av Mesopotamias kultur, ble oppfunnet i Uruk allerede i rundt 3 500 fvt. Rester etter store byggverk stammer fra samme tid. Heltekongen Gilgamesh kan ha vært konge her i begynnelsen av tidlig dynastisk tid (rundt 3000 fvt.).

Betydelige ruiner av Uruk ligger nå inne i ørkenen og har fra rundt 1850 vært undersøkt av flere arkeologiske ekspedisjoner helt frem til 1990-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg