Linear B. Den såkalte tripod-tavlen, etter et ideogram som gjentas flere ganger i teksten. Koblingen mellom ordet ti-ri-po og ideogrammet for tripod utgjorde en nøkkel i tydningen av linear B som en form av gresk.

Det greske arkeologiske museum, Aten.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

linear B, betegnelse for stavelsesskriften som ble brukt på Kreta og på det greske fastlandet i tidsrommet ca. 1400–1200 f.Kr. Linear B har omkring 90 stavelsestegn, ideogrammer og talltegn. Skriften ble først oppdaget og navngitt av den britiske arkeologen Arthur Evans under utgravninger i Knossos på Kreta i 1900. De mer enn 4000 tavlene fra Knossos utgjør også den største samlingen av linear B-tekster. Store funn har også blitt gjort ved Pylos (ca. 1000 tavler), Mykene og Tiryns på Peloponnes og ved Thebes i Boeotia (ca. 350). Tekstene ble funnet innrisset på små leirtavler i palassenes arkiver. Tavlene er blitt brent til keramikk og således bevart for ettertiden da palassene ble ødelagt ved brann omkring 1200 f.Kr.

Den britiske arkiteten Michael Ventris - sammen med filologen John Chadwick - påviste i 1952 at språket i linear B-tekstene er det eldste språktrinnet av gresk (mykensk gresk). Noen forskere mener linear B er utviklet fra linear A-skriften, mens andre ser de to som parallelle skriftsystemer utviklet av en felles forgjenger. Se mykensk og egeisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.