linear B

Linear B. Den såkalte tripod-tavlen, etter et ideogram som gjentas flere ganger i teksten. Koblingen mellom ordet ti-ri-po og ideogrammet for tripod utgjorde en nøkkel i tydningen av linear B som en form av gresk.

Det greske arkeologiske museum, Aten.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

linear B, betegnelse for stavelsesskriften som ble brukt på Kreta og på det greske fastlandet i tidsrommet ca. 1400–1200 f.Kr. Linear B har omkring 90 stavelsestegn, ideogrammer og talltegn. Skriften ble først oppdaget og navngitt av den britiske arkeologen Arthur Evans under utgravninger i Knossos på Kreta i 1900. De mer enn 4000 tavlene fra Knossos utgjør også den største samlingen av linear B-tekster. Store funn har også blitt gjort ved Pylos (ca. 1000 tavler), Mykene og Tiryns på Peloponnes og ved Thebes i Boeotia (ca. 350). Tekstene ble funnet innrisset på små leirtavler i palassenes arkiver. Tavlene er blitt brent til keramikk og således bevart for ettertiden da palassene ble ødelagt ved brann omkring 1200 f.Kr.

Faktaboks

Uttale
lineˈar b

Den britiske arkiteten Michael Ventris - sammen med filologen John Chadwick - påviste i 1952 at språket i linear B-tekstene er det eldste språktrinnet av gresk (mykensk gresk). Noen forskere mener linear B er utviklet fra linear A-skriften, mens andre ser de to som parallelle skriftsystemer utviklet av en felles forgjenger. Se mykensk og egeisk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg