tamil

Tamil. Begynnelse av Tiruvalluvars Kural, kalt Tirukkural. Første vers betyr: Likesom A er alle bokstavers begynnelse, er den evige Gud verdensaltets første.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Tamil er et dravidisk språk. Det er offisielt språk i delstaten Tamil Nadu i India, og blir talt av over 70 millioner mennesker (2005) i India, Sri Lanka og Malaysia, og av mindre grupper i andre deler av det sørøstlige Asia samt Afrika og Vestindia (Karibia).

Faktaboks

Uttale
tˈamil

Språkets historie kan følges tilbake til begynnelsen av vår tidsregning, muligens enda lengre. Dets eldste form var basert på en østlig dialekt og ble senere grunnlaget for klassisk tamil, som fremdeles er skriftspråk. Som standard talespråk brukes en norm der østlige og nordlige dialektelementer er blandet, men lokalt brukes en rekke sterkt avvikende dialekter.

Kastesystemet gjenspeiler seg i språket, idet dialektene hos forskjellige kaster i ett og samme distrikt ofte skiller seg mer fra hverandre enn dialekter i forskjellige distrikter. Tamil ble i eldre tid skrevet i såkalt grantha-skrift, beslektet med devanagari. En forenklet form av denne brukes nå som alfabet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg