Faktaboks

Thukydid
Thukydides
Uttale
thukydˈid
Født
460 fvt.
Død
400 fvt.
Levetid - kommentar
fødselsår og dødsår er omtrentlige

Thukydid

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Thukydid var en gresk historiker fra Athen. Han bestemte seg alt ved utbruddet av den peloponnesiske krig i 431 fvt. for å skrive dens historie. Han deltok selv i krigen som strateg i forsvaret av Amfipolis i Thrakia i 424, men tapte byen og måtte gå i eksil. Han vendte antagelig tilbake til Athen etter byens fall i 404.

Thukydids historieverk er i 8 bøker. Det fører skildringen frem til 411/410 og er åpenbart uavsluttet. Med en strengt politisk samtidshistorie setter han en ny standard for kritisk historieskrivning. I indirekte polemikk mot Herodot utelukker han det mytiske og anekdotiske som uvedkommende, legger vekt på nøyaktighet i kronologi og i fremstillingen av de faktiske hendelser og han etterprøver sine kilder.

Som kilde til gresk historie i mellomkrigstiden (479–431) har Thukydid begrenset betydning; han konsentrerer seg her om det athenske sjøherredømmet. Den peloponnesiske krig har for Thukydid en allmenn gyldighet; han søker å avdekke de generelle kreftene og lovene i det historiske forløpet og å holde disse ut fra de uberegnelige og irrasjonelle faktorene. Han skjelner mellom ytre foranledning og dypereliggende årsaker. Viktige ledd i den omhyggelige årsaksbelysningen er de innlagte talene, cirka 40 i alt.

Thukydid er beslektet med samtidens rasjonalisme (sofistikken, medisinen). Han kan karakteriseres som en illusjonsløs, men ikke normløs analytiker.

Thukydids verker er oversatt til norsk av Henning Mørland (2 bind, 1962).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg