Hieroglyf (skrift, Papyrus Ebers)

Hieratisk skrift fra Papyrus Ebers (øverst) med transkripsjon i hieroglyfer (nederst).

Oversettelsen av teksten er som følger: 1) En annen (resept) for magen når den er dårlig. 2) Karve, gåsefett, melk. 3) Kokes og drikkes. 4) En annen, for å hindre at en slange kommer ut av hulen. 5) En tørret fisk lagt over åpningen til hulen. 6) Så kommer den ikke ut.

Av /KF-arkiv ※.

Hieratisk skrift er et skriftsystem som ble brukt i Det gamle Egypt over en periode på ca. 3000 år. Hieratisk var en forenklet utgave av hieroglyfskriften, og ble brukt til håndskrift.

Faktaboks

Uttale
hierˈatisk skrift

Kjennetegn

Hieratisk består av stort sett av de samme tegnene som i hieroglyfskriften, men tegnene er mye enklere slik at de skal være raskere og lettere å skrive. Tegn som er ulike og distinkte i hieroglyfskriften, kan derfor være ganske like på hieratisk. I motsetning til hieroglyfene har hieratisk også ligaturer der to eller flere tegn kobles sammen i ett pennestrøk.

Ortografien på hieratisk er fastere enn i hieroglyfskriften. I tillegg skrives hieratisk nesten alltid fra høyre til venstre, mens hieroglyfene kan skrives i begge retninger, samt i vertikale kolonner.

Hieroglyfer og hieratisk står omtrent i samme forhold til hverandre som trykkskrift og håndskrift i dag. En tekst på hieratisk kan derfor transkriberes til hieroglyfer, og dette blir ofte gjort i moderne publikasjoner av hieratiske tekster.

Utvikling og anvendelse

De eldste kjente tekstene skrevet med hieratisk er to papyrusruller fra regjeringstiden til kong Khufu i det 4. dynasti. Fra denne tiden ble både hieroglyfer og hieratisk brukt til å skrive egyptisk, men de to skriftsystemene tjente ulike formål. Hieroglyfene ble først og fremst brukt på monumenter, mens hieratisk skrift ble brukt i mer dagligdagse sammenhenger, for eksempel i brev og rapporter.

Hieratisk ble vanligvis skrevet med blekk og en sivpenn på papyrus eller ostraka.

Fra ca. 600 fvt. ble hieratisk erstattet av den demotiske skriften i dagligdagse tekster. Hieratisk ble likevel fortsatt brukt til å skrive religiøse tekster helt fram til 3. århundre evt. Etter dette gikk skriften ut av bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg