hieratisk skrift

Hieroglyf (skrift, Papyrus Ebers)

Hieratisk skrift fra Papyrus Ebers (øverst) med transkripsjon i hieroglyfer (nederst).

Oversettelsen av teksten er som følger: 1) En annen (resept) for magen når den er dårlig. 2) Karve, gåsefett, melk. 3) Kokes og drikkes. 4) En annen, for å hindre at en slange kommer ut av hulen. 5) En tørret fisk lagt over åpningen til hulen. 6) Så kommer den ikke ut.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Hieratisk skrift er et skriftsystem som ble brukt i Det gamle Egypt over en periode på ca. 3000 år. Hieratisk var en forenklet utgave av hieroglyfskriften, og ble brukt til håndskrift.

Faktaboks

Uttale
hierˈatisk skrift
Etymologi
av hiero-

Kjennetegn

Hieratisk består av stort sett av de samme tegnene som i hieroglyfskriften, men tegnene er mye enklere slik at de skal være raskere og lettere å skrive. Tegn som er ulike og distinkte i hieroglyfskriften, kan derfor være ganske like på hieratisk. I motsetning til hieroglyfene har hieratisk også ligaturer der to eller flere tegn kobles sammen i ett pennestrøk.

Ortografien på hieratisk er fastere enn i hieroglyfskriften. I tillegg skrives hieratisk nesten alltid fra høyre til venstre, mens hieroglyfene kan skrives i begge retninger, samt i vertikale kolonner.

Hieroglyfer og hieratisk står omtrent i samme forhold til hverandre som trykkskrift og håndskrift i dag. En tekst på hieratisk kan derfor transkriberes til hieroglyfer, og dette blir ofte gjort i moderne publikasjoner av hieratiske tekster.

Utvikling og anvendelse

De eldste kjente tekstene skrevet med hieratisk er to papyrusruller fra regjeringstiden til kong Khufu i det 4. dynasti. Fra denne tiden ble både hieroglyfer og hieratisk brukt til å skrive egyptisk, men de to skriftsystemene tjente ulike formål. Hieroglyfene ble først og fremst brukt på monumenter, mens hieratisk skrift ble brukt i mer dagligdagse sammenhenger, for eksempel i brev og rapporter.

Hieratisk ble vanligvis skrevet med blekk og en sivpenn på papyrus eller ostraka.

Fra ca. 600 fvt. ble hieratisk erstattet av den demotiske skriften i dagligdagse tekster. Hieratisk ble likevel fortsatt brukt til å skrive religiøse tekster helt fram til 3. århundre evt. Etter dette gikk skriften ut av bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg