Baktria

Artikkelstart

Baktria var i gammel tid landet mellom det øvre løp av Oxus (nå Amu-Darja) og Hindukush-fjellene, i det nåværende nordlige Afghanistan. Innbyggerne var iranere, og Baktria var etter sagnet sete for det eldste iranske herskerhuset, kajanidene. Hovedstaden Bactra (senere Balkh) var et meget viktig sentrum for karavanehandelen.

Faktaboks

Uttale
bˈaktria
Også kjent som

Baktriana

Baktria ble av Kyros lagt inn under Perserriket, og senere erobret av Aleksander den store, som grunnla en rekke greske kolonibyer der. I år 250 fvt. rev Diodotos seg løs fra avhengighetsforholdet til selevkidene og grunnla det gresk-baktriske rike, som også ble utvidet til det nordvestlige India.

Det gresk-baktriske rike spilte en stor rolle som formidler av greske kulturimpulser over store deler av Asia, men riket ble splittet, og på midten av 100-tallet fvt. ble Baktria besatt av iranske krigerfolk nordfra, som grunnla Kushana-dynastiet. Senere kom det en rekke invasjoner fra Sentral-Asia av tyrkiske og huniske stammer. Omkring 660 evt. ble Baktria erobret av araberne og i 1220 av mongolene.

Ved Ai Khanum ved øvre Oxus fant man i 1965 ruinene av en rent hellenistisk by fra 100-tallet fvt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg