Huang He, Den gule flod, elv i Kina, landets nest lengste, men bare den 8. største når det gjelder vannføring.

Huang He (Huangelven) har sine kilder i det tibetanske høylandet. Som hovedkilde regnes Karelva (Kar Qu) som løper langs nordskrenten av Bayanharfjellene (Bayan Har Shan) i provinsen Qinghai. Huangelven renner ut av Qinghai i nordøstlig retning gjennom provinsen Gansu, gjør en lang bøyning mot nord til Indre Mongolia omkring platået Ordos, renner så igjen sørover gjennom trange kløfter, mottar Fenelven (Fen He) fra nordøst og Weielven (Wei He) fra vest; bøyer så mot øst, passerer nord for Taifjellet (Tai Shan) i Shandong før den munner ut i Bohaibukta, 5464 km lang, nedbørfelt 752 000 km2. Området omkring elvens nedre del og bielven Wei regnes som fødested for den kinesiske sivilisasjonen.

Huangelven renner gjennom tørre strøk, og middelvannføringen er derfor liten (32 852 096 m3/s), men det er store flommer etter monsunregnet. Elveløpet går gjennom strekninger dekket av løss, som lett skjæres ut, og elven er helt gul av slam, derav navnet. Slammet legges opp i det veldige deltaet som begynner ved Kaifeng, 500 km ovenfor utløpet. I deltaet er løpet lite stabilt. Elveleiet er inngjerdet av diker opp til 10 m høye, men disse blir ikke sjelden brutt ved flom, og det blir store oversvømmelser. Pga. flomfaren ble elven tidligere kalt «Kinas svøpe». Under en oversvømmelse 1931 skal 3,7 mill. mennesker ha mistet livet. Slike oversvømmelser har også gravd ut nye kanaler, og elven har skiftet løp flere ganger. Før 1300 gikk den omtrent som nå, men forandret så løp og munnet ut sør for Shandong i 500 år, til 1853, da den igjen tok det nordlige løpet. I 1938 og 1947 ble løpet omdirigert.

Huangelven har liten betydning for samferdselen, men avgjørende betydning for Nord-Kinas jordbruk. Store damanlegg og kanalbygging har redusert flomkatastrofene og utvidet de irrigerte arealene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.