Pylos

Mykensk krukke utgravd fra Nestors palass i Pylos. Utstilt på Pylosmuseet.
Av .

Artikkelstart

Pylos er en liten by i Hellas, Messenia, ved Navarinobukta på sørvestlige Peloponnes. Byen har omlag 5300 innbyggere (2011).

Faktaboks

Uttale
pˈylos
Også kjent som
nygr. Pilos

Ifølge Homers Iliaden var Nestor konge av Pylos. Ruiner av et palass og gravkamre fra mykensk tid (bebodd rundt 1700–1200 fvt.) som ble gravd ut fra 1939 ved Epano Englianos like nord for Pylos, er blitt identifisert som hans palass. Her fant arkeologene flere hundre leirtavler med innskrifter i en skrift som ligner på linear B. De gir godt innblikk i administrasjon og produksjon i Pylos i bronsealderen.

Etter at Sparta erobret Messenia i 668 fvt., grunnla innbyggerne en ny koloni i Italia og Pylos opphørte å eksistere som egen by, men den kom senere under Athen og ble et strategisk støttepunkt under Peloponneskrigen. Senere fristet Pylos en omskiftende tilværelse; venetianere og tyrkere satte særlig preg på byen. I Navarinobukta ødela 1827 en britisk-fransk-russisk flåte den tyrkiske flåten. Dagens Pilos ble grunnlagt i 1829.

Nestors hovedstad har feilaktig vært identifisert med to andre steder med navnet Pylos ved elven Pinios og i nærheten av byen Kakóvatos på Vest-Peloponnes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg