Del av relieff som viser en kongelig løvejakt (ca. 650 fvt.). Pergamonmuseet i Berlin.

Ninive av Bente Groth. CC BY NC SA 3.0

Ninive var en fortidsby i Assyria (i det nåværende Irak) som lå på østsiden av Tigris, rett overfor den nåværende byen Mosul

Det er påvist bosetning på stedet allerede i det 5. årtusen fvt. Rester av bygninger av soltørket leire er datert til rundt 3000–2800 fvt.

Byens rolle under herskerne av Akkad (ca. 2390–2200 fvt.) er uklar, men dens betydning økte i gammelassyrisk tid (ca. 2000–1500 fvt.). I mellomassyrisk tid (ca. 1380–950 fvt.) skal Assyrias konger ha hatt sitt sommerpalass i Ninive. Etter hvert som Assyria ble en stormakt, ble byen utsmykket og dens templer utvidet. Til tross for stadige kriger og jordskjelv ble byen og templene gjenoppbygget gang på gang.

Sanherib, regjerte i ca. 704–681 fvt., gjorde den til hovedstad i Det nyassyriske riket og lot bygge et stort palass. Men allerede hans sønnesønn Assurbanipal (som regjerte ca. 668–627 fvt.) flyttet sitt hoff til Harran i Syria, og byen mistet sin tidligere betydning.

Etter tre måneders beleiring ble byen erobret av mederne og babylonerne i 612 fvt. Babylonske tekster forteller at verdigjenstander ble ført til Babylon, og at byen så ble brent og deretter oversvømmet av omledet elvevann.

Både tekster og utgravninger viser at byen også var et viktig kultsted for gudinnen Ishtar (Inanna). Den eldste delen av et Ishtar-tempel ble, i følge senere kileskrifttekster fra Assur, påbegynt av Sargons sønn (eller sønnesønn) sent på 2000-tallet fvt. Tempelets grunnmur viser at det hadde en størrelse på omtrent 26 meter ganger 9 meter.

På 1300-tallet fvt. var dette tempelet et internasjonalt kjent kultsted. Korrespondanse viser at den helbredende kraften til tempelets gudinne var kjent både i Mitanni og så langt bort som i Egypt. Under Assurnasirpal 2 (som regjerte ca. 883–859 fvt.) ble Ishtar-tempelet utvidet, og dette bygget sto i to hundre år. 

I Ninives glanstid bygget Sargon 2. (regjerte ca. 721–705 fvt.) et tempel til Nabu, den babylonske guden Marduks sønn. Nabu ble ansett som en seiersgud av assyrerne.

Utgravninger av Ninives ruiner, representert ved ruinhaugen Kujundshik, ble påbegynt 1842 av franskmannen Paul-Émile Botta og siden fortsatt av britiske arkeologer.

Store palasser og bymurer kom for dagen, og 1852 fant man Assurbanipals verdifulle bibliotek (nå i British Museum). Enkelte områder av den gamle byen lå allerede dengang under nyere bebyggelse og kunne ikke undersøkes.

Ninives ruiner er nå nærmest en del av byen Mosul, noe som har gjort både utgravninger og bevaring problematisk. Irakiske arkeologer har i det lengste forsøkt å bevare utgravningsområdet og det arkeologiske museet i Mosul, men mange gjenstander er i de senere år blitt stjålet og er blitt solgt på det illegale antikvitetsmarkedet. 

I aller seneste tid (2015) er både området og museet blitt plyndret av Den islamske staten (IS), som også har lagt ut videoer som viser deres ødeleggelser av statuer og sprengningen av biblioteket i Mosul.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.