Løvejagt, relieff fre nord-palasset i Ninive (cirka 645–635 fvt.)
British Museum
Løvejagt, relieff fre nord-palasset i Ninive (cirka 645–635 fvt.)
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Ninive
Del av relieff som viser en kongelig løvejakt (ca. 650 fvt.). Pergamonmuseet i Berlin.
Ninive
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ninive var en fortidsby i Assyria som lå på østsiden av elven Tigris, rett overfor den nåværende byen Mosul. Det er påvist bosetning på stedet allerede på 4000-tallet fvt. Rester av bygninger av soltørket leire er datert til rundt 3000–2800 fvt. Ninive var en viktig by i mer enn to tusen år. Den ble endelig ødelagt av mederne og babylonerne i 612 fvt. Babylonske tekster forteller at byens verdigjenstander ble ført til Babylon, og at Ninive så ble brent og deretter oversvømmet av omledet elvevann.

Faktaboks

Uttale
nˈinive
Også kjent som

assyrisk Ninua, Nina

Historie

Byens rolle under herskerne av Akkad (cirka 2390–2200 fvt.) er uklar, men dens betydning økte i gammelassyrisk tid (cirka 2000–1500 fvt.). I mellomassyrisk tid (cirka 1380–950 fvt.) skal Assyrias konger ha hatt sitt sommerpalass i Ninive. Etter hvert som Assyria ble en stormakt, ble byen utsmykket og dens templer utvidet. Til tross for stadige kriger og jordskjelv ble byen og templene gjenoppbygget gang på gang.

Sanherib, som regjerte i cirka 704–681 fvt., gjorde Ninive til hovedstad i Det nyassyriske riket og lot bygge et stort palass. Men allerede hans sønnesønn Assurbanipal som regjerte cirka 668–627 fvt., flyttet sitt hoff til Harran i Syria, og byen mistet sin tidligere betydning.

Templer

Både tekster og utgravninger viser at Ninive også var et viktig kultsted for gudinnen Ishtar (Inanna). Den eldste delen av et Ishtar-tempel ble, ifølge senere kileskrifttekster fra Assur, påbegynt av Sargons den førstes sønn eller sønnesønn sent på 2000-tallet fvt. Tempelets grunnmur viser at det hadde en størrelse på omtrent 26 meter ganger 9 meter.

På 1300-tallet fvt. var dette tempelet et internasjonalt kjent kultsted. Tekster viser at forestillingen om den helbredende kraften til tempelets gudinne var kjent både i Mitanni og så langt bort som i Egypt. Under Assurnasirpal 2, som regjerte cirka 883–859 fvt., ble Ishtar-tempelet utvidet. Dette bygget sto i to hundre år.

I Ninives glanstid bygget Sargon 2, som regjerte cirka 721–705 fvt., et tempel til Nabu, den babylonske guden Marduks sønn. Nabu ble ansett som en seiersgud av assyrerne.

Utgravninger

Utgravninger av Ninives ruiner, representert ved ruinhaugen Kujundshik, ble påbegynt i 1842 av franskmannen Paul-Émile Botta og siden fortsatt av britiske arkeologer.

Store palasser og bymurer kom for dagen, og i 1852 fant man Assurbanipals verdifulle bibliotek (nå i British Museum). Enkelte områder av den gamle byen lå allerede dengang under nyere bebyggelse og kunne ikke undersøkes.

Moderne tid

Ninives ruiner er nå nærmest en del av byen Mosul, noe som har gjort både utgravninger og bevaring problematisk. Irakiske arkeologer har i det lengste forsøkt å bevare utgravningsområdet og det arkeologiske museet i Mosul, men mange gjenstander er i de senere år blitt stjålet og er blitt solgt på det illegale antikvitetsmarkedet.

Både området og museet ble plyndret av Den islamske staten (IS), som også har lagt ut videoer som viser deres ødeleggelser av statuer og sprengningen av biblioteket i Mosul.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg