Titus Livius

Faktaboks

Titus Livius

Livy

Uttale
lˈivius
Født
59 fvt., Patavium, Romerriket (nå Padova, Italia)
Død
17 evt., Patavium, Romerriket (nå Padova, Italia)
usikkert fødselsår
En middelalderutgave av Ab urbe condita (1479).
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Titus Livius var en romersk historieskriver. Hans livsverk var Ab urbe condita («Fra byens grunnleggelse»), en romersk historie.

Historieverk

Livius var født i Patavium, nåtidens Padova. Om han hovedsakelig levde og skrev i sin hjemby eller i Roma, er omstridt.

Ab urbe condita var på i alt 142 bøker, og begynte å utkomme tidlig under keiser Augustus' regjering. Det er bevart knapt en fjerdedel av verket; bøkene 1–10 og 21–45 (fra 41. bok bare delvis fullstendig), og til de fleste tapte bøker finnes korte innholdsangivelser.

Bøkene 1–10 dekker tiden frem til 293 fvt., og bøkene 21–45 fra 218 (den annen puniske krig) til 167 fvt. (Makedonias fall). Fremstillingens tyngdepunkt, mer enn halvparten av verket, lå på «revolusjonsårhundret» fra Tiberius Gracchus i 133 fvt. til Octavians (den senere Augustus') endelige seier i årene 31–30 fvt., som Livius skildret som en forfallstid. Verket gikk frem til år 9 fvt. (Drusus' død).

Livius bygger så godt som utelukkende på eldre historikeres verker og ofte uten kritisk avveining. Hans sakkunnskap var mangelfull på viktige områder, blant annet innenfor geografi, militærvesen og den politiske utviklingen i det romerske samfunnet. På den annen side står han som et høydepunkt innenfor den annalistiske historieskrivningen. Hans litterære evner var betydelige. Hans patriotisme slo straks an og har fengslet ettertiden. Hans verk gjenspeiler romersk vesen og uttrykker romersk selvforståelse.

Betydning

Livius har hatt stor betydning for utviklingen av europeisk kultur. Gjennom historien er han blitt lest av det ene latinskolekull etter det andre over hele det sentrale og vestlige Europa. Slik har han bidratt til å forme generasjoners kunnskap om romersk historie, politikk og lederskap.

Titus Livius er også blitt kjent gjennom Discorsi sopra la prima deca ti Tito Livio, Niccolo Machiavellis drøfting av Livius' ti første bøker, skrevet mellom 1512 og 1517, og som regnes som Machiavellis hovedverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Titus Livius: Romas eldste historie, oversatt av Gunn Haaland for Thorleif Dahls kulturbibliotek, Aschehoug 2012.
  • Bingen, Jon: Niccoló Machiavelli, Cappelen akademisk forlag 2004.
  • Machiavelli, Niccoló: Discorsi bok I – III, til norsk ved Jon Bingen, Cappelen akademisk forlag 2004.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg