Panama

Faktaboks

offisielt navn:
República de Panamá
norsk navn:
Republikken Panama
statsform:
Republikk i Mellom-Amerika
hovedstad:
Ciudad de Panamá (Panama by)
innbyggertall:
3 867 535
landareal:
74 340 km²
totalareal:
75 420 km²
innbyggere per km²:
52,02
offisielt/offisielle språk:
Spansk
religion:
Katolsk kristendom
nasjonaldag:
3. november
statsoverhode:
Laurentino Cortizo
statsminister:
-
mynt:
Balboa à 100 centésimos
Nasjonalsang:
Himno Istmeño
Flagg
Riksvåpen

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Panama

Av /KF-arkiv ※.

Panama er en republikk lengst sørøst i Mellom-Amerika. Det avlange, S-formede landet utgjør et bindeledd mellom Nord-Amerika og Sør-Amerika. Panama grenser til Costa Rica i vest og Colombia i øst og ligger mellom Det karibiske hav i nord og Stillehavet i sør. Panamakanalen gjennomskjærer landet og er transittsted for store deler av verdenshandelen. Hovedstad er Ciudad de Panamá (Panama by).

Nasjonalsang er ‘Himno Istmeño’.

Panama (navnet) er av urfolksopphav og betyr ‘overflod av fisk’ eller ‘overflod av sommerfugler’.

Geografi og miljø

Midtre del av Panama, som utgjør eidet mellom Nord- og Sør-Amerika, er et lavland med tertiære bergarter og sumper. Resten av landet har fjellkjeder øst-vest. I øst er fjellkjedene lave mens det indre består av sletter. I vest er det mange fjell, med Vólcan de Chiriqui, 3 475 meter over havet, som landets høyeste topp. I Darien-området mot Colombia er det tett regnskog. Landet har nærmere 500 vassdrag. Sentrale deler av Río Chagres, som er en av få brede elver, dannes av Gatúnsjøen, en kunstig innsjø som utgjør en del av Panamakanalen.

Klimaet er tropisk. Dagtemperaturene er ca. 30-32 oC. Temperaturene på stillehavssiden er noe lavere enn ved Det karibiske hav. Nesten all nedbør faller i regntiden fra mai til desember. Det regner 1 300-3 000 millimeter i året, og mer ved Det karibiske hav enn ved Stillehavet. Tørkesesongen er i januar-mai.

Lavlandet har savanne i tørrere strøk, ellers er det tropisk regnskog. I fjellene er det kjøligere med montan regnskog. Det er mer enn 2 000 arter av blomsterplanter.

Regnskogen har et meget rikt dyreliv, med 218 arter av pattedyr, blant annet aper, jaguar, puma, ozelot, gullhare, tapir, navlesvin, dovendyr, beltedyr og kjempemaursluker. Omkring 850 fuglearter hekker, som papegøyer, tukaner og kolibrier. Det er mange krypdyr og amfibier. Eksempler på slanger er boaer og den giftige lanseslangen. I havet er det mange arter av krepsdyr og fisker som tunfisk, tarpon, barracudaer og haier.

Folk og samfunn

Befolkningen er svært sammensatt. Mestiser (blandede urfolk og europeere) utgjør 70 prosent, urfolk og afrikansk opphav 14 prosent, hvite ti prosent og urfolk, fordelt på flere folkeslag (blant annet cúna, guayamí, chocó), seks prosent.

Mesteparten av bosetningen er på stillehavssiden. Mer enn halvparten av Panamas befolkning bor i korridoren Panama City – Colón. 76 prosent av befolkningen bor i urbane strøk (2013).

Forventet gjennomsnittlig levealder ved fødsel er 81,2 år for kvinner og 75,5 år for menn. 27,4 prosent av befolkningen er under 15 år (2014).

Spansk er offisielt språk. Engelsk er også utbredt; mange panamanere er tospråklige. I deler av landet tales urfolksspråk.

85 prosent av befolkningen er romersk-katolikker. Protestanter utgjør 15 prosent.

Stat og politikk

Panama by er hovedstad i Panama.
Av .

Panama er en republikk og et parlamentarisk demokrati. Parlamentet, Asamblea Nacional, har 71 representanter som velges for 5 år. Presidenten er både statsoverhode og regjeringssjef og velges for 5 år.

Panama er inndelt i 10 provinser og 3 autonome urfolksreservater.

Regulære forsvarsstyrker ble avskaffet i 1990. Panamas offentlige sikkerhetsstyrker omfatter nasjonalpolitiet (PNP), den nasjonale luft- og marinetjeneste (SENAN) og den nasjonale grensetjeneste (SENAFRONT).

Panama er medlem av blant annet FN og FNs særorganisasjoner, Verdens Helseorganisasjon, Verdens handelsorganisasjon og Organisasjonen av amerikanske stater.

Historie

Mennesker innvandret til eidet mellom Nord- og Sør-Amerika, og det levde et lite antall mennesker der da spanjolen Rodrigo de Bastidas kom fra Venezuela i 1501 for å lete etter gull. Året etter kom Kristoffer Columbus og etablerte en kortvarig koloni i Darien. Vasco Núñez de Balboa krysset eidet til Stillehavet i 1513 og området ble krysningssted og markedsplass for Spanias imperium i Den nye verden. Gull og sølv kom inn fra Sør-Amerika, ble fraktet over eidet og lastet i skip som seilte til Spania; ruten fikk navnet El Camino Real (Kongeveien).

På 1500-tallet var kysten hjemsøkt av piratangrep og spanske myndigheter hadde svak kontroll over territoriet. En skotsk kolonisering i Darien i 1698 mislyktes etter få år. I 1717 ble området en del av visekongedømmet Ny-Granada (det nordlige Sør-Amerika). Panama ble en provins i Colombia i 1821. En jernbane over eidet åpnet i 1855 og fraktet transittvarer. Panama gjorde flere forsøk på å løsrive seg før landet med USAs støtte proklamerte uavhengighet i 1903. I 1914 fullførte amerikanerne byggingen av Panamakanalen og Colombia anerkjente Panama.

Fra 1903 til 1968 var Panama et konstitusjonelt demokrati styrt av oligarker (rike næringsdrivende som også har politisk makt). 1969-78 hadde landet militærstyre. Det ble gjennomført en jordreform og en liberal bankpolitikk gjorde landet til et finanssentrum i regionen. I 1979 ble Kanalsonen formelt en del av Panama. I 1984 ble Manuel Noriega hærsjef og Panamas reelle leder. Opposisjonen vant trolig valget i 1989, men Noriega annullerte det. I desember samme år invaderte amerikanske styrker landet og innsatte Guillermo Endara som president, og året etter ble Noriega tatt til fange og utlevert til USA. Panama overtok Kanalsonen i 1999.

Fra 2006 til 2012 ble fattigdommen i landet redusert med 10 prosent og arbeidsledigheten avtok sterkt. I 2014 ble Juan Carlos Varela Rodríguez president. Panamakanalen har blitt utvidet med en parallel kanal, som åpnet for trafikk i juni 2016.

Økonomi og næringsliv

Omkring en femtedel av yrkesbefolkningen driver landbruk og fiske. Bananer står for en tredjedel av Panamas eksportinntekter. Det produseres også sukker, kaffe, ris, mais, ananas, bønner og mye tropisk tømmer. Det er en del kveg- og svinehold. Reker og ansjos eksporteres.

Den beskjedne industrien preges av næringsmiddelproduksjon og raffinering av petroleum til hjemmemarkedet. USA er viktigste handelspartner.

Avgifter fra gjennomfart i Panamakanalen, inntekter fra skip som seiler under Panamas flagg (bekvemmelighetsflagg) samt bankvirksomhet og turisme er viktige inntektskilder og dominerer tjenestesektoren. Colón har frihandelsområde for en rekke utenlandske selskaper. I 2013 ble 25 prosent av befolkningen regnet som fattig. Panamas økonomi har vært i vekst i senere år.

Kunnskap og kultur

Det er obligatorisk og gratis skolegang for barn i alderen 6-15 år. Det er 6-årig grunnskole og 6-årig videregående skole. Panama har to statlige universiteter og ett privat universitet. Ca. 6 prosent av befolkningen er analfabeter.

Det er 7 dagsaviser, alle på spansk. Panama fikk pressefrihet i 1990. Det er ca. 200 radiostasjoner og mer enn 100 fjernsynskanaler.

En antologi av panamanske forfattere redigert av poeten Mateo Ribera ble utgitt første gang i Spania i 1642. Tragedien ‘La politica del mundo’ fra 1809 av Victor de la Guardia y Ayala er eldste bevarte panamanske diktverk. Perioden 1821-1903, da Panama var forent med Colombia, var preget av romantikkens diktere, blant andre Tomás Martin Feuillet (1832-62) og Amelia Denis de Icaza (1836-1911). Landets fremste lyriker var Ricardo Miró (1883-1940) og den første modernist var Dario Herrera (1870-1914). Ricardo Miró (1883-1940) er kanskje Panamas største lyriker. Andre viktige navn er lyrikeren og prosaforfatteren Rogelia Sinán (pseudonym for Bernardo Dominguez Alba, 1902-94, og lyrikeren og prosaforfatteren José María Sánchez (1918-1973). Yngre forfattere er Carlos Fong (1967-), Melanie Taylor (1972-) og Annabel Miguelena (1984-).

Panamansk musikk ble påvirket av urfolkenes til dels polyfone musikk, spanske tradisjoner siden 1600-tallet og afrikanske tradisjoner. Roque Cordero (1917–2008) er en av landets mest kjente komponister. ‘Cage9’ er et kjent rockeband. Andre moderne musikkformer er ‘reggae en español, ‘reggaeton’ og ‘salsa’.

Kjente malere er Roberto Lewis (1874–1949), Manuel Chong Nieto (1927–2010), Alfredo Sinclair (1915–2014) og hans datter Olga Sinclair (1957-). Diego Bowie (1991-) er en kjent performancekunstner.

Baseball er nasjonalsport. Basketball og boksing er også populære sportsgrener.

Panama og Norge

Panama er representert i Norge ved sin ambassade i Stockholm og generalkonsulat i Oslo. Norges ambassade i Guatemala er sideakkreditert til Panama. Norge har generalkonsulat i Ciudad de Panamá og konsulat i Cristóbal.

Norsk shippingrelatert virksomhet er etablert i Panama. I 2013 ble det undertegnet en frihandelsavtale mellom EFTA-landene (blant annet Norge) og Panama.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg