Nuzi

Artikkelstart

Nuzi, oldtidsby i Mesopotamia, i dag Yorghan Tepe, 13 km sørvest for Kirkuk i Irak. Dens akkadiske navn var Gasur og dens historie går helt tilbake til akkadisk tid (ca. 2390–2200 fvt.) Byen hadde sin storhetstid på 1500-tallet fvt., da området lå under Mitanni-riket og byen tjente som et hurrittisk administrasjonssenter.

Faktaboks

Uttale
nˈuzi
Også kjent som
Nuzu

Utgravninger 1925–31 brakte for dagen tempel- og palassruiner med veggmalerier, keramikk og mer enn 5000 kileskrifttavler. Tekstene omhandler både økonomiske, religiøse og familierettslige spørsmål. Det finnes opptegnelser over samme families forhold gjennom mange generasjoner.

Tekstene viser at en del av familieloven har sine paralleller i Mosebøkene, som loven om levirat-ekteskap (1. Mosebok 38,6–9), arveloven (1. Mosebok 25,31) og det å omtale sin hustru som søster (12,10 og 20,2). Mange teologer har brukt disse likhetene som begrunnelse for det syn at familiefortellingene i 1. Mosebok beskriver faktiske personer, skikker og hendelser, og at fortellingene kan ha vært videreført fra generasjon til generasjon før de ble skrevet ned.

Dette synet er ikke like utbredt i dag. De fleste teologer betrakter nå ikke lenger Mosebøkenes patriarkfortellinger som historiske.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg