Nimrud, nyere arabisk betegnelse på oldtidsbyen Kalkhu (Calah) i Assyria.   Byen lå ved Tigris' østre bredd, ca. 30 km sørøst for det nåværende Mosul i Irak. Kalkhu ble grunnlagt på 1200-tallet fvt., og byen var hovedstad i Assyria i rundt hundre og femti år på 800- og 700-tallet fvt. 

Allerede fra 1845 ble det foretatt utgravninger på stedet, ledet av briten Austen Henry Layard. Utgravningene var blant de første som vekket allmennhetens interesse for forhistorien. Utgravninger i perioden 1949–63 ledet av Max Mallowan ga også rike funn. 

I 879 fvt. flyttet kong Assurnasirpal 2 (regjerte ca. 868–831/627 fvt.) hovedstaden i Assyria fra Assur til den lille byen Kalkhu litt lenger nord i landet. Det ble igangsatt store byggeprosjekter, som omfattet både bymurer, kanaler, templer og palasser. Kongepalassets store veggflater var smykket med relieffer og innskrifter som fortalte om kongens mange bragder. Palasset inneholdt også enorme statuer som viser okser eller løver med menneskehoder. 

Byen forble hovedstad  i rundt hundre og femti år, inntil Sargon 2 (regjerte ca. 722–705 fvt.) flyttet hovedstaden til Ninive. Kalkhu ble ødelagt av babylonerne i 612 fvt. En liten landsby ble igjen på stedet i noen hundre år til. I dag er stedet et stort ruinfelt.

Relieffene og statuene i kongepalasset i Nimrud (Kalkhu) blir regnet som en del av verdens kulturarv og står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Mange relieffer og gjenstander fra Nimrud er også å finne i verdens arkeologiske museer, blant disse er Pergamonmuseet i Berlin.

I mars 2015 kom det informasjon om at terrorgruppen Den islamske staten (IS) har sprengt og hugget istykker restene av kong Assurnasirpal 2s palass. Gruppen anser bildene som støtende for muslimer og la 12. april 2015 selv ut en video som viser ødeleggelsene. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.