Utgravningsområdet i Nimrud i 2008.
Utgravningsområdet i Nimrud i 2008.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Nimrud er en nyere arabisk betegnelse på oldtidsbyen Kalkhu (Calah) i Assyria. Byen lå ved Tigris' østre bredd, cirka 30 kilometer sørøst for det nåværende Mosul i Irak. Kalkhu ble grunnlagt på 1200-tallet fvt., og byen var hovedstad i Assyria i rundt hundre og femti år på 800- og 700-tallet fvt.

Faktaboks

Også kjent som

Calah, Kalhu

Historien

Bevingete løver med menneskehoder (lamassu)
Fra Assurnasirpals 2s palass i Nimrud.
Bevingete løver med menneskehoder (lamassu)
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Relieff av kong Tiglat Pileser (ca. 744–727 fvt.)
Fra Midtpalasset i Nimrud.
Relieff av kong Tiglat Pileser (ca. 744–727 fvt.)
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

I 879 fvt. flyttet kong Assurnasirpal 2 (regjerte cirka 883–859 fvt.) hovedstaden i Det nyassyriske riket fra Assur til den lille byen Kalkhu litt lenger nord i landet. Det ble igangsatt store byggeprosjekter, som omfattet både bymurer, kanaler, templer og palasser. Mest kjent er det såkalte Nord-vestpalasset. Kongepalassets store veggflater var smykket med relieffer og innskrifter som fortalte om kongens mange bragder. Palasset inneholdt også enorme statuer som viser okser eller løver med menneskehoder. Byen forble hovedstad i rundt hundre og femti år.

Under krigerkongen Tiglat Pileser 3 (cirka 744–727) nådde Det nyassyriske riket sin største makt, og byen Nimrud fikk nye palasser og templer. Men da Sargon 2 (cirka 722–705 fvt.) overtok makten, lot han bygge en ny hovedstad, kalt Dur Sharrukin. Den forble hovedstad i bare kort tid, da sønnen Sanherib (cirka 704–681 fvt.) flyttet hovedstaden til Ninive. Kalkhu ble ødelagt av babylonerne i 612 fvt. En liten landsby ble igjen på stedet i noen hundre år til. I dag er stedet et stort ruinfelt.

Utgravninger

Allerede fra 1845 ble det foretatt utgravninger på stedet, ledet av briten Austen Henry Layard. Utgravningene var blant de første som vekket allmennhetens interesse for forhistorien. Utgravninger i perioden 1949–1963 ledet av Max Mallowan ga også rike funn.

Mange relieffer og gjenstander fra Nimrud er i dag å finne i verdens arkeologiske museer, blant annet Pergamonmuseet i Berlin, British Museum og det arkeologiske museet i Istanbul.

Relieffene og statuene i kongepalasset i Nimrud (Kalkhu) blir regnet som en del av verdens kulturelle arv, og hele utgravningsområdet har lenge vært under vurdering for permanent å bli satt på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. I 2008 inspiserte en delegasjon fra UNESCO stedet, i den hensikt å bidra til bevaring og rekonstruksjon.

Ødeleggelsene

I mars 2015 kom det informasjon om at terrorgruppen Den islamske staten (IS) hadde sprengt og hugget i stykker restene av kong Assurnasirpal 2s palass. Gruppen anser bildene som støtende for muslimer og la i april 2015 selv ut en video som viser ødeleggelsene. Det er ennå ikke klart hva som kan gjenoppbygges og restaureres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg