Det greske alfabetet. Av . CC BY NC SA 3.0

gresk alfabet

Det greske alfabetet
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Det greske alfabetet brukes i dag til å skrive språket gresk. Ordet alfabet kommer fra de to første bokstavene i det greske alfabetet, alfa og beta. Det greske alfabetet regnes som forløperen til de latinske og kyrilliske alfabetene.

De greske bokstavene brukes ofte som symboler og betegnelser innenfor matematikk og andre vitenskaps- og teknologifag, se for eksempel pi π.

Det greske alfabetet består av sytten konsonanttegn og syv vokaltegn. Det er utviklet fra en nordvestsemittisk (fønikisk) alfabetskrift i perioden rundt 1000–750 fvt. Tegn for konsonanter som ikke fantes i gresk, ble tatt i bruk som vokaltegn.

Det greske alfabetet

Store (majuskler) Små (minuskler) Navn Transkripsjon
Α α alfa a
Β β beta b
Γ γ gamma g
Δ δ delta d
Ε ε epsilon e (kort)
Ζ ζ zeta z
Η η eta e (lang)
Θ θ (ϑ) theta th
Ι ι jota
Κ κ kappa k
Λ λ lambda l
Μ μ my m
Ν ν ny n
Ξ ξ ksi ks eller x
Ο ο omikron o
Π π pi p
Ρ ρ rho r
Σ σ/ς² sigma s
Τ τ tau t
Υ υ ypsilon y
Φ φ fi f
Χ χ khi kh
Ψ ψ psi ps
Ω ω omega o (lang)
' aspirasjonstegn h

Oversikten viser transkripsjonen av greske bokstaver som i hovedsak blir benyttet i leksikonet.

  1. j i fremlyd foran vokal
  2. ς bare i slutten av ord

Transkripsjon av gresk

Nygresk foreligger i tre varianter:

  1. lokale dialekter, som faller i to hovedgrupper: nordgresk og sørgresk
  2. katharévousa , det arkaiserende, «rene» skriftspråket, som knytter seg til den strenge tradisjonen fra bysantinsk tid og koine-perioden. Det ble administrasjons- og skolespråk i det nyopprettede greske kongedømmet (1830). Katharevusa har fremdeles en sterk stilling innen kirken.
  3. dimotikí, «folkespråket», har mange lånord (særlig fra tyrkisk og venetiansk, i mindre grad fra albansk og slavisk). Det er standard talemål (bymål), og det brukes i dag i all nygresk skjønnlitteratur.

Disse forholdene skaper visse problemer ved transkripsjon av gammelgreske ord og især navn. En sterkt kompliserende faktor er dessuten de divergerende og ofte inkonsekvente uttaletradisjonene som har etablert seg innenfor de enkelte nasjonalspråkene på dette feltet. Disse kommer dels av at det i liten grad tas hensyn til vedkommende språks eget lydsystem; dels fordi gresk i middelalderen så å si var ukjent i Vest-Europa, og greske navn overlevert og utbredt i latinsk form og betoning (for eksempel latinsk 'Socrates for gresk Sok'rates, latinsk 'Pericles for gresk Perik'les, latinsk An'dromeda for gresk Andro'meda). Det er derfor ikke praktisk mulig å få fullstendig konsekvens i transkripsjon fra gresk.

Systemet for gammelgresk i leksikonet er i alt vesentlig en translitterasjon (bokstav for bokstav) og gjenspeiler dermed langt på vei attisk uttale på 400-tallet fvt. (dog uten angivelse av vokallengde), men f, som er hellenistisk-nygresk uttale for attisk aspirert plosiv ph og altså en inkonsekvent gjengivelse på norsk i forhold til transkribert th og kh (sammenlign for eksempel engelsk Sophocles, tysk Sophokles), er fast etablert i vesteuropeisk uttaletradisjon.

Når det gjelder markering av trykkstavelse, følges det prinsippet at i kjente gammelgreske navn angis den etablerte, det vil si som oftest latinske betoningen, og alltid når det greske navnet har endebetoning, som faller unaturlig i norsk (for eksempel 'Sofokles, Akh'illevs, ikke Sofok'les, Akhil'levs). I mindre kjente navn beholdes mest mulig den greske betoningen, unntatt på endestavelser (altså gresk 'Evdoksos, ikke som latinsk Eu'doxus, men derimot som latinsk 'Telamon, ikke gresk Tela'mon). Merk at endebetoningen bare forekommer ved bortfall av opprinnelig endestavelse i enkelte kjente navn etter fransk-tysk-norsk uttaletradisjon: Athen for Athenai, Homer for Homeros (latinsk Homerus), Herodot for Herodotos.

Greske bokstaver i matematikk, naturvitenskap og teknologi

De greske bokstavene brukes ofte som symboler innenfor matematikk, naturvitenskap, teknologi og så videre. Noen eksempler på vanlige bruksområder er:

I disse fagområdene brukes det i noen tilfeller spesifikke utforminger av bokstavene. Et eksempel er θ og ϑ. I vanlig gresk skrift er disse tegnene alternative utforminger (glyfer) av den samme bokstaven, minuskel theta, hvor den siste er en kursivform, mens i matematisk, naturvitenskapelig og teknologisk sammenheng kan de brukes som to ulike symboler. Andre bokstaver med ulike utforminger er minuskel fi, som har en «åpen» (φ) og en «lukket» (ϕ) variant, samt andre som er mindre vanlige (ε og ϵ,ρ og ϱ, π og ϖ, og så videre).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg