Kerala

Kerala, delstat i India, på Deccans sørvestkyst (Malabarkysten); 38 863 km2 med 34 232 000 innb. (2008). Kerala er et av verdens mest intensivt dyrkede områder. Hovedstad: Trivandrum.

Faktaboks

uttale:
kˈerala

Natur

Frakt av kokonøtter på Back wather (kanalene) i Kerela
Back wather
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Geografisk er det naturlig å dele Kerala inn i tre områder: et smalt kystbelte med kokospalmer og rismarker, et oppdyrket sletteland som gjennomskjæres av en rekke elver (Periyar, Pamba) og Western Ghats-skråningene som i Anai Mudi når 2695 moh. Kerala har et typisk monsunklima med i gjennomsnitt 3000 mm nedbør i året og med temperaturer som varierer mellom 25 °C og 32 °C.

Befolkning

Av befolkningen er drøye halvparten hinduer og rundt 20 % muslimer og 20 % kristne; det kristne innslag skal skyldes apostelen Thomas (se for øvrig thomaskristne). De viktigste språk er malayalam, tamil og kannada.

Næringsliv

Viktigste jordbruksprodukter er ris, kokosnøtter, maniok (tapioka), jordnøtter (peanøtter), cashewnøtter, pepper, sukkerrør, te, kaffe, kardemomme, mango, gummi m.m. Betydelig kystfiske. Kystbeltet er rikt på mineraler, og Kerala er en betydelig produsent av ilmenitt.

Viktigste industrier er tekstil- og næringsmiddelindustri. Ellers produseres gummivarer, kjemikalier, legemidler, sement m.m. Petroleumsraffinering, skipsverft m.m. Betydelig hjemmeindustri, f.eks. spinning og veving.

Historie

Delstaten ble dannet 1949 ved sammenslutning av fyrstestatene Travancore og Cochin og het til 1956 Travancore–Cochin. Fikk 1957 Indias første kommunistiske delstatsregjering. Den ble avsatt etter uroligheter 1959, og sentralregjeringen overtok styret. En antikommunistisk allianse seiret ved valget 1960, men tapte 1964. Kerala var igjen under sentralregjeringen 1964–67. Kommunistpartiet har gjennom allianser til sammen hatt makten i over tolv år i perioden 1970–91. Siden 1991 har kongresspartiet ledet delstatsregjeringen. Fraksjonsstrid førte til at alle Congress-representantene fra Kerala tapte ved parlamentsvalget 2004.

Norges første bistandsprosjekt, Indiahjelpen, konsentrerte virksomheten om tre av Keralas mange fiskelandsbyer for å utvikle kystfisket. Det pågikk 1952–1972, men har siden vært omstridt både i India og Norge. Introduksjon av industrielt trålfiske i stor skala førte etter hvert til overbeskatning. Særlig gjaldt dette reketråling for eksport. Et av ankepunktene har vært at Kerala-prosjektet førte til større sosiale forskjeller, og ikke bidrog til bedre kår for de fattigste. Noen fiskere med moderne båter fikk et bedre liv, mens tradisjonelle fiskere fikk mindre fisk under en tiltakende ressurskrise i havet, særlig fra 1970-årene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg