Kerala

Kart over India med Kerala markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Kerala er en delstat i India, på Deccans sørvestkyst (Malabarkysten), med et areal på 38 863 kvadratkilometer og 33 406 000 innbyggere (2011). Kerala er et av verdens mest intensivt dyrkede områder. Hovedstaden er Trivandrum.

Faktaboks

Uttale
kˈerala

Natur

Geografisk er det naturlig å dele Kerala inn i tre områder: et smalt kystbelte med kokospalmer og rismarker, et oppdyrket sletteland som gjennomskjæres av en rekke elver (Periyar, Pamba) og Western Ghats-skråningene som i Anai Mudi når 2695 meter over havet. Kerala har et typisk monsunklima med i gjennomsnitt 3000 millimeter nedbør i året og med temperaturer som varierer mellom 25 °C og 32 °C.

Befolkning

Av befolkningen er drøye halvparten hinduer, rundt 20 prosent muslimer og 20 prosent kristne. Det kristne innslaget skal skyldes apostelen Thomas, og den kristne befolkingen i Kerala kalles thomaskristne. De viktigste språkene er malayalam, tamil og kannada.

Næringsliv

Frakt av kokonøtter på Back wather (kanalene) i Kerela
Back wather
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Viktigste jordbruksprodukter er ris, kokosnøtter, maniok (tapioka), jordnøtter (peanøtter), cashewnøtter, pepper, sukkerrør, te, kaffe, kardemomme, mango, gummi med mer. Delstaten har et betydelig kystfiske. Kystbeltet er rikt på mineraler, og Kerala er en betydelig produsent av ilmenitt.

Viktigste industrier er tekstil- og næringsmiddelindustri. Ellers produseres blant annet gummivarer, kjemikalier, legemidler, sement. Delstaten har petroleumsraffinering og skipsverft, og en betydelig hjemmeindustri, for eksempel spinning og veving.

Historie

Delstaten ble dannet i 1949 ved sammenslutning av fyrstestatene Travancore og Cochin, og het til 1956 Travancore–Cochin. I 1957 fikk Kerala Indias første kommunistiske delstatsregjering. Den ble avsatt etter uroligheter i 1959, og sentralregjeringen overtok styret. En antikommunistisk allianse seiret ved valget i 1960, men tapte i 1964. Kerala var igjen under sentralregjeringen i perioden 1964–1967. Kommunistpartiet har gjennom allianser til sammen hatt makten i over tolv år i perioden 1970–1991. Siden 1991 har kongresspartiet ledet delstatsregjeringen. Fraksjonsstrid førte til at alle kongress-representantene fra Kerala tapte ved parlamentsvalget i 2004.

Norges første bistandsprosjekt, Indiahjelpen, konsentrerte virksomheten om tre av Keralas mange fiskelandsbyer for å utvikle kystfisket. Det pågikk i 1952–1972, men har siden vært omstridt både i India og Norge. Introduksjon av industrielt trålfiske i stor skala førte etter hvert til overbeskatning. Særlig gjaldt dette reketråling for eksport. Et av ankepunktene har vært at Kerala-prosjektet førte til større sosiale forskjeller, og ikke bidro til bedre kår for de fattigste. Noen fiskere med moderne båter fikk et bedre liv, mens tradisjonelle fiskere fikk mindre fisk under en tiltakende ressurskrise i havet, særlig fra 1970-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg