Indias litteratur

En av Indias fremste kulturpersonligheter, filosofen og dikteren Rabindranath Tagore, omgitt av en gruppe elever i parken ved Visva-Bharati-universitetet, Shantiniketan (Fredens havn), West Bengal. Universitetet ble grunnlagt av ham i 1921 som et internasjonalt sentrum for studier av østens og vestens kulturer. Hovedvekt ble lagt på forskning og studier innen filosofi, kunst, musikk, dans, asiatiske språk og teknologi.

Artikkelstart

Indisk litteratur står i denne forbindelse for alle litterære tradisjoner på Det indiske subkontinentet. Ser man bort fra Induskulturens innskrifter som ikke er tydet, begynner indisk litteratur på 1000-tallet fvt.. I flere hundre år var overleveringen muntlig. Senere fikk man også en skriftlig overlevering. Dens historie strekker seg like frem til dagens litteratur i India, Bangladesh, Pakistan, Nepal og Sri Lanka. Både religiøse og verdslige tradisjoner fordeler seg over det indiske kontinentet. En mengde språk og dialekter har fungert og fungerer fortsatt som litteraturspråk. Det litterære landskapet i India er imidlertid dominert av tre store litteraturspråk, sanskrit, persisk og engelsk, og nesten all indisk litteratur bygger videre på de litterære tradisjonene til disse tre språkene. Ett viktig unntak er den originale og selvstendige gammeltamilske litteraturen.

Det er naturlig å dele de litterære tradisjoner i følgende hovedgrupper (litteraturspråkene i parentes):

Gammelindisk litteratur

Gammelindisk litteratur (vedisk og sanskrit).

Mellomindisk litteratur

Mellomindisk litteratur (apabhramsha, pali og prakrit).

Ny-indoarisk litteratur

Ny-indoarisk litteratur (assami, bengali, gujarati, hindi, kashmiri, maithili, marathi, nepali, oriya, panjabi, rajasthani, sindhi, singhalesisk, siraiki og urdu).

Dravidisk litteratur

Dravidisk litteratur (kannada, malayalam, tamil og telugu).

For fullstendighetens skyld skal det tilføyes at det på det tibeto-burmanske språket newari i Nepal finnes en ganske omfangsrik litteratur som er helt dominert av sine indiske forbilleder. Det må også nevnes at den rike folkelitteraturen på mundaspråket santali foreligger nedskrevet og trykt især takket være innsatsen til nordmannen Paul Olaf Bodding.

Indopersisk litteratur

Indopersisk litteratur omfatter litteratur skrevet på persisk i India.

Indoengelsk litteratur

Indoengelsk litteratur, tidligere ofte kalt angloindisk litteratur, omfatter litteratur skrevet på engelsk av indere.

Litteraturen er behandlet videre under de enkelte språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg