Indisk litteratur står i denne forbindelse for alle litterære tradisjoner på Det indiske subkontinentet. Ser man bort fra Induskulturens  innskrifter som ikke er tydet, begynner indisk litteratur på 1000-tallet fvt.. I flere hundre år var overleveringen muntlig. Senere fikk man også en skriftlig overlevering. Dens historie strekker seg like frem til dagens litteratur i India, Bangladesh, Pakistan, Nepal  og Sri Lanka. Både religiøse og verdslige tradisjoner fordeler seg over det indiske kontinentet. En mengde språk og dialekter har fungert og fungerer fortsatt som litteraturspråk. Det litterære landskapet i India er imidlertid dominert av tre store litteraturspråk, sanskrit, persisk og engelsk, og nesten all indisk litteratur bygger videre på de litterære tradisjonene til disse tre språkene. Ett viktig unntak er den originale og selvstendige gammeltamilske  litteraturen.

Det er naturlig å dele de litterære tradisjoner i følgende hovedgrupper (litteraturspråkene i parentes):

Gammelindisk litteratur (vedisk  og sanskrit).

Mellomindisk litteratur (apabhramsha, pali  og prakrit).

Ny-indoarisk litteratur (assami, bengali, gujarati, hindi, kashmiri, maithili, marathi, nepali, oriya, panjabi, rajasthani, sindhi, singhalesisk, siraiki  og urdu).

Dravidisk litteratur (kannada, malayalam, tamil  og telugu).

For fullstendighetens skyld skal det tilføyes at det på det tibeto-burmanske språket newari i Nepal finnes en ganske omfangsrik litteratur som er helt dominert av sine indiske forbilleder. Det må også nevnes at den rike folkelitteraturen på mundaspråket santali  foreligger nedskrevet og trykt især takket være innsatsen til nordmannen Paul Olaf Bodding.

Indopersisk litteratur omfatter litteratur skrevet på persisk i India.

Indoengelsk litteratur, tidligere ofte kalt angloindisk litteratur, omfatter litteratur skrevet på engelsk av indere.

Litteraturen er behandlet videre under de enkelte språk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.