papyrologi

Artikkelstart

Papyrologi er vitenskapen om tydning og tolking av tekster skrevet på papyrus i oldtiden, særlig studiet av de greske og latinske papyrusdokumenter fra Egypt, administrative og private, fra tiden mellom Aleksander den store og arabernes erobring av landet (ca. 300 fvt.–ca. 600 evt.).

Faktaboks

Uttale
papyrologˈi
Etymologi
til gresk papyros, og -logi

Også lignende dokumenter skrevet på potteskår (ostraka), pergament, tre- og vokstavler regnes med, derimot ikke papyrustekster skrevet på gammel-egyptisk (demotisk, koptisk), arameisk, hebraisk, syrisk, persisk eller arabisk språk; disse danner særskilte disipliner.

De egyptiske papyri er dels tilfeldige funn, dels brakt for dagen ved systematiske utgravninger siden slutten av 1800-tallet. De gir et enestående allsidig bilde av landets vilkår, styresett og kultur i hellenistisk og romersk tid. Omfattende papyrussamlinger finnes i museet i Kairo og i en rekke biblioteker og museer i Europa og USA. Papyrussamlingen i Universitetsbiblioteket i Oslo utgis i serien Papyri Osloenses og i tidsskriftet Symbolae Osloenses.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg