Papyrologi er vitenskapen om tydning og tolking av tekster skrevet på papyrus i oldtiden, særlig studiet av de greske og latinske papyrusdokumenter fra Egypt, administrative og private, fra tiden mellom Aleksander den store og arabernes erobring av landet (ca. 300 fvt.–ca. 600 evt.).

Også lignende dokumenter skrevet på potteskår (ostraka), pergament, tre- og vokstavler regnes med, derimot ikke papyrustekster skrevet på gammel-egyptisk (demotisk, koptisk), arameisk, hebraisk, syrisk, persisk eller arabisk språk; disse danner særskilte disipliner.

De egyptiske papyri er dels tilfeldige funn, dels brakt for dagen ved systematiske utgravninger siden slutten av 1800-tallet. De gir et enestående allsidig bilde av landets vilkår, styresett og kultur i hellenistisk og romersk tid. Omfattende papyrussamlinger finnes i museet i Kairo og i en rekke biblioteker og museer i Europa og USA. Papyrussamlingen i Universitetsbiblioteket i Oslo utgis i serien Papyri Osloenses og i tidsskriftet Symbolae Osloenses.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.